Pokrenuta procedura donošenja Urbanističkog plana Kantona Sarajevo

urbanisticki plan sarajevo feb.2024Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović predstavili su na press konferenciji Nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo.

Svi oni su istakli da će se ovim planom ostvariti urbanistički i infrastrukturni preporod Kantona Sarajevo, kako i da se njime, između ostalog, tretira javni prijevoz i utjecaj visokih zgrada na kvalitet zraka.

Premijer Uk je naglasio da je to jedan od najvažnijih dokumenata koji će Vlada i Skupština KS donijeti u ovom mandatu, a i zbog činjenice da se njime uređuje prostor zajednice - Kantona Sarajevo, s ciljem kvalitetnijeg života građana.

„Dokument je kreiran po savremenom pristupu u svijetu. Njegovom primjenom Sarajevo će postati tzv.15-minutni grad, a to znači da građani KS-a u krugu od 15 minuta pješačke distance mogu svoje potrebe realizirati, bilo da su u pitanju sportske, kulturne, zdravstvene, ali i sve druge usluge potrebne u svakodnevnom životu“, pojasnio je premijer Uk.

Ministar Bošnjak je naveo da je bilo oponenata ovom novom Nacrtu urbanističkog plana, te pri tome istakao kako je riječ o "futurističkom rješenju".

Direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Faruk Muharemović je naveo da je izradu novog urbanističkog plana predvodila arhitektica profesor emeritus Vlasta Jelena Žuljić.

„Obuhvaćeni su projekti koji su planirani značajno ranije, kao i potpuno novi projekti“, naveo je direktor Muharemović, dok je među potpuno novim projektima istakao izgradnju tramvajske pruge od Stupa, preko Azića i Rajlovca, do budućeg gradskog parka „Sastavci“ - riječ je o prostoru na sastavu rijeka Bosne, Željeznice i Zujevine.

Prema njegovim riječima, ovaj tramvajski krak bi u potpunosti bio na trasi 13. transverzale.

Također je potcrtao da je uvjeren da je ovaj projekt opravdan, te je konstatovao da će se grad njime značajno razviti.

Direktor Muharemović je istakao da, ako se uporedi Urbanistički plan za period od 1985. do 2013. s Urbanističkim planom od 2013. do 2035. godine, izgledno je da će realizacija ovog projekta možda koštati i manje od prvobitne procjene. Kazao je i da će spomenuti prostor kod Rajlovca zahvaljujući tramvajskom prijevozu postati novi centar Kantona Sarajevo.

Napomenuo je da je planirana i izgradnja tramvajske pruge do Dobrinje i Šipa, te pojasnio kako tramvajska pruga do Dobrinje neće biti na trasi 11. transverzale, kako je to ranije planirano, već na trasi 10. transverzale.

Objašnjavajući zašto je došlo do ove promjene, direktor Muharemović je rekao da bi gradnja na trasi 11. transverzale bila mnogo skuplja. Također je istakao kako je planirano da tramvajska pruga do Šipa bude na trasi Prve transverzale.

Direktor Muharemović je naveo da se Nacrtom urbanističkog plana tretira i pitanje vjetrokoridora, tj. utjecaja visokih građevina na kvalitet zraka.

Nosilac pripreme dokumenta je Vlada KS, nosilac izrade je Zavod za planiranje i razvoj KS, a plan donosi Skupština KS. Subjekti planiranja koji učestvuju u izradi plana su sva kantonalna javna preduzeća, općine čije se područje nalazi u planu, to su mjesne zajednice, zainteresovane nevladine organizacije, kao i vlasnici, korisnici zemljišta i drugi zainteresovani subjekti koji iskažu svoj interes.

A kada zastupnici Skupštine KS usvoje Nacrt urbanističkog plana, koji je na dnevnom redu 26. ovog mjeseca, naglašeno je da slijedi dvomjesečna javna rasprava o ovom temeljnom dokumentu. Rečeno je i kako su tokom javne rasprave mogući prijedlozi izmjena i dopuna predloženog Nacrta urbanističkog plana.

Nakon javne rasprave, Vlada Kantona Sarajevo će utvrditi prijedlog ovog urbanističkog plana kojeg u konačnici mora usvojiti i Skupština KS, kako bi stupio na snagu.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top