Potpisan Protokol o izgradnji dječjeg igrališta kod vrtića „Bajka“

potpisivanje protokola stari grad sarajevo jul 2019 igraliste

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo i Ahmet Pekyatirmaci, načelnik Općine Seldžuk turskog grada Konya, danas (27. jula, 2019. godine) potpisali su Protokol o izgradnji dječjeg igrališta kod vrtića „Bajka“.

Današnji prostor ispred vrtića „Bajka“ je zapušten. Realizacijom ovog projekta na površini od 100 metara kvadratnih bit će postavljena gumena podloga, metalna kula s toboganom, njihalica, vrtuljak i klackalica. Projekat će koštati oko 20.000 KM. Općina Seldžuk će ga finansirati s 15.000 KM, a Općina Stari Grad s 5.000 KM. Načelnik Hadžibajrić je podsjetio kako je Općina Stari Grad uz pomoć donatora u proteklom periodu izgradila sedam dječjih igrališta i dva sportska terena, te da je ukupna vrijednost svih projekata oko 400.000 KM. „Iako smo ograničeni prostornim kapacitetima u proteklom periodu smo uložili mnogo napora i novca kako bismo obezbijedili kvalitetne prostore kako za igru i zabavu za najmlađe stanovnike, tako i za sport i rekreaciju za sve naše građane. Općina je već raspisala tender za odabir izvođača radova za izgradnju igrališta kod vrtića „Bajka“. Očekujemo da ćemo do kraja septembra i okončati ovaj projekat“, istakao je Hadžibajrić, zahvalivši se Općini Seldžuk na podršci u realizaciji ovog ali i ostalih projekata koji su implementirani u prethodnom periodu. Načelnik Pekyatirmaci rekao je kako mu je čast i zadovoljstvo boraviti u Sarajevu, te vjeruje kako će odnosi između općina Stari Grad i Seldžuk biti još čvršći i bolji. „Moramo graditi odnose između naših općina kako zbog naše zajedničke prošlosti ali i budućnosti. Želja nam je da u narednom periodu osnažimo naše odnose i da povežemo naše narode, djecu i omladinu“, rekao je Pekyatirmaci. Općina Stari Grad i Općina Selcukly-Konya bratimile su se 2011. godine. Novac za gradnju igrališta odobrilo je općinsko vijeće Seldžuk na osnovu projekta kojeg je pripremio Odsjek za lokalni razvoj Općine Stari Grad.

Rezultat bratimljenja je i Balkanski mevlevijsko-istraživački centar na Kovačima čiju gradnju je u potpunosti finansirala Općina Selcukly-Konya iznosom od oko 1,25 miliona KM, a koji je otvoren 2013. godine.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top