Prezentirana idejna rješenja za izgradnju Sportsko – rekreacione zone “Park – šuma Hum”

park suma hum 1.dec.2021U “Dječijoj kući” na Grbavici upriličena je prezentacija I faze izrade investiciono – tehničke dokumentacije za izgradnju Sportsko – rekreacione zone “Park – šuma Hum”.

Radi se o jednom od kapitalnih projekata Općine Novo Sarajevo, ne samo za ovu lokalnu zajednicu, nego i grad, te cijeli Kanton Sarajevo. Na ovom lokalitetu planirana je izgradnja sportsko-rekreacione zone, koja bi trebala da predstavlja jedinstvenu zelenu površinu u blizini grada, koja obiluje bogatim prirodnim ljepotama, florom, faunom i drugim sadržajima izoliranim od prometa i buke.

Prezentaciji tri idejna rješenja, koja su pripremili predstavnici IPSA Instituta Sarajevo i Ecoplan Mostar, pored Općinskog načelnika dr. Hasana Tanovića, prisustvovali su ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, direktor JP “Sarajevošume” Samir Omerović, predstavnici UNDP BiH, Zavoda za planiranje KS, te članovi Općinskog tima za realizaciju projekta.

U svom obraćanju, Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je kako su aktivnosti na realizaciji ovog kapitalnog projekta planirane Pogramom rada za ovu godinu, ali i Integriranom strategijom razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine.

''Nakon niza poduzetih aktivnosti posljednjih nekoliko mjeseci od strane Općinskog Tima koji smo odmah imenovali, danas ćemo imati priliku vidjeti tri idejna projekta i predstudiju izvodljivosti. Komisija i Općinski Tim odabrat će najbolju ideju koja će biti osnov za nastavak aktivnosti na izradi pojedinačnih izvedbenih projekata za određene objekte i sadržaje koji će biti izgrađeni na ovom lokalitetu'', istakao je načelnik dr. Tanović, te dodao da je ovaj projekat prezentiran i Direkciji za šumarstvo Republike Turske, koji su izrazili svoj interes i dostavili svoj idejni projekat kao jedan od prijedloga za dalju realizaciju.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Adnanom Delićem od samog početka podržava aktivnosti na realizaciji projekta Sportsko – rekreacione zone “Park – šuma Hum”, a o ovom projektu razgovarao je i sa predstavnicima Direkcije za šumarstvo prilikom svoje posjete Turskoj.

U svom obraćanju, ministar je istakao kako je Hum simbol grada Sarajeva, ali i Kantona, da ima svoju historijsku, ali i pejzažnu vrijednost. “Naš zajednički cilj je da na kraju svim građanima, ali i posjetiteljima koji dođu u Sarajevo, ponudimo jedan jedinstveni lokalitet namijenjen za odmor i rekreaciju sa svim potrebnim sadržajima”, poručio je ministar Delić.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top