Prezentovan Idejni projekat biciklističke staze na području opštine Centar

biciklistička staza

U organizaciji Gradske uprave Sarajevo održana je prezentacija Idejnog projekta biciklističke staze na području općine Centar.

Predstavnici Društva za poslovno savjetovanje i saobraćajni inženjering „NTSI Institut“ d.o.o. Sarajevo, koje je predvodio dr. Osman Lindov, redovni profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, ovom prilikom su za predstavnike nadležnih službi Općine Centar i Gradske uprave prezentovali rješenja iz idejnog projekta za novu biciklističku stazu na području Centra.

Kako je navedeno na početku prezentacije tražeći najbolje rješenje za novu biciklističku stazu vodilo se računa da se pješacima ne oduzme njihova pješačka površina, te da se pokuša kroz ovaj idejni projekat pronaći najekonomičnije i najbrže rješenje za izgradnju nove staze za dvosmjerno kretanje biciklista. Predviđena biciklistička staza bi počela od Vilsonovog šetališta, odnosno od granice gdje završava postojeća staza u općini Novo Sarajevo. Planirano je da ide desnom stranom ovog šetališta, duž obale rijeke Miljacke, gdje bi se uključivala na most Suade i Olge na Vrbanji, gdje je zbog širine pješačke i biciklističke staze potrebno izmještanje postojećih stubova javne rasvjete. Staza bi prelazila preko mosta i nastavljala duž Ulice Terezija, odnosno trotoara za kretanje pješaka duž obale rijeke Miljacke, skrenula bi lijevom stranom preko mosta na Skenderiji, kroz Ulicu Hamze Hume pa preko Alipašine ulice. S obzirom na postojanje dva stambena objekta duž ove ulice koji ne dozvoljavaju biciklističku i pješačku stazu uporedo ovdje je predviđeno da po jedna biciklistička traka vodi na obje strane ulice, gdje se na kraju spajaju kod raskrsnice sa Ulicom Sutjeska gdje počinje novoizgrađena biciklistička staza dužine 1.330 metara, za čiju izgradnju je Općina Centar iz svog budžeta izdvojila oko 636.200 KM.

Širina predložene dvosmjerne biciklističke staze iznosi dva metra što zadovoljava minimalne uslove tehničkih propisa.

Gradska uprava će u skorije vrijeme uputiti ovaj idejni projekat nadležnim službama Općine Centar na izjašnjenje. U ime Općine Centar prezentaciji su prisustvovali predstavnici općinskih službi za investicije, komunalni razvoj i planiranje odnosno za urbanizam i zaštitu okoliša Samir Šehović, Amela Landžo, Selma Islambegović i Nedžmija Muhamedbegović.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top