Radi se strateška procjena nadogradnje na Bjelašnici

bjelasnica flickr a.catovic

O aktuelnim temama iz oblasti okoliša i turizma u Federaciji danas smo razgovarali sa resornom ministricom FBiH Editom Đapo.

O dodjeli 30 miliona maraka za 340 subjekata u turističko-ugostiteljskom sektoru kaže da su kriteriji bili jasni.

"60% se dobivalo na osnovu prometa ostvarenog u 2019. godini, a 40% na osnovu broja radnika koji ste imali na dan 30. septembra 2020. Mislim da kritike koje dolaze na račun Vlade i Ministarstva nisu utemeljene, rekla bih da se više radi o nekom neznanju. Turizam je iznimno važna industrija u BiH, iznimno važan sektor koji generira otprlike 1 i po milijardu KM u budžetu. Svaki taj hotel uplaćuje ogromne prihode, uplaćuje PDV, poreze, tako da je bilo sasvim razumno podržati industriju koja se našla u najtežoj situaciji s obzirom na pandemiju. U 2020. smo imali ukupno 220.000 turista. Hoteli su doživjeli krah i hotelima, agencijama i vodičima koji su godinama ulagali iznimne napore da dovedu turiste, promovišu BiH, mislim da je država pokazala pravo lice i da smo uradili pravu stvar što smo stali iza te industrije".

Kaže i da do kraja februara privredni subjekti trebaju opravdati ova sredstva i sva neutrošena sredstva će se vratiti u budžet.

"Želim reći građanima je da smo se obezbijedili sa mjenicama bez protesta, tako da ukoliko se ne vrati taj novac, mi ćemo posegnuti za tim mjenicama. Ukoliko dođe do nekih otežavajućih okolnosti, tada ćemo alarmirati istražne organe, Tužilaštvo i policiju. Novac će se vratiti u budžet i on ne ostaje u ovom ministarstvu. Vlada FBiH je i ove godine planirala pomoći privredu. U 2020. smo pomogli pet sektora, a ove godine ćemo podržati mala i srednja preduzeća".

O turističkoj sezoni koja je pred nama Đapo kaže da će sve zavisi od vakcinacije, ali i prihoda u kućnom budžetima.

"Moramo se pripremiti za 2022. Vrlo je teško prognozirati šta će se dešavati. Nadam se da će biti bolja od 2020.".

Pravi se strateška procjena nadogradnje na Bjelašnici

Kada je riječ o gradnji objekata na planinama, posebno Bjelašnici, ministrica ističe da okolišne dozvole spadaju u resor kantona.

"Pravi se strateška procjena nadogradnje na Bjelašnici za koju je ovo ministarstvo dalo negativnu ocjenu i to smo poslali kantonalnom ministarstvu koje je zaduženo za procjenu svega što se dešava na Bjelašnici. Dosta se govori o gradnji koja je i legalna i nelegalna. Legalna u smislu da su dobili sve dozvole od općine, ali se nikada nisu obratili federalnom Ministarstvu okoliša i turizma da se zaista napravi jedna kvalitetna strateška procjena tog područja".

Kaže i da postoje analize koje pokazuju da prekomjerna izgradnja objekata na Bjelašnici ugrožava Vrelo Bosne i samim tim pitku vodu.

Ministrica navodi i da su pooštreni kriteriji za dobijanje okolinskih dozvola, sve mini hidrocentrale moraju dobiti dozvolu ovog ministarstva.

O sudskom epilogu u vezi sa spornim kioskom od 253.000 maraka, koji je prije dvije godine podigao veliku prašinu, ministrica kaže da je to novac Turističke zajednice KS.

USAID pokreće novi petogodišnji Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini koji vrijedi 20 miliona dolara, a radit će se na tome da se poboljšaju uslovi u sektoru turizma.

(federalna.ba/foto: flickr.com/a.catovic)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top