Restauracija enterijera i zidnog slikarstva u Zemaljskom muzeju

zemaljski muzej bih unutrasnjost sa c.net

U okviru projekta „Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH U Sarajevu“ započeti su radovi enterijera Odsjeka za prahistoriju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Ovaj prostor kao i sama stalna postavka „Bosna i Hercegovina u prahistorijskom dobu“ nedostupna je za javnost od 1992. godine.

Posebna vrijednost ovog paviljona predstavlja zidno slikarstvo, koje se već godinama nalazi u jako lošem stanju te su neophodni radovi na njegovoj restauraciji. Nakon završetka restauracije i instalacije odgovarajućih alata za preventivnu konzervaciju zbirki Odsjek za prahistoriji kao i stalna postavka bit će ponovo otvorena za javnost.

Radovi se provode u okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“, a za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH.

Izvođač je firma “Koto“ d. o. o. Beograd/Banja Luka, dok nadzor vrši Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top