Sanacija i restauracija nacionalnih spomenika: Despića i Svrzina kuća uskoro u novom ruhu

Svrzina kucaU Despića kući, depadansu JU Muzeja Sarajevo i nacionalnom spomeniku BiH, protekle sedmice započeti su radovi na restauraciji vanjske stolarije.

Radovi se izvode prema projektu Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, kojeg finansira Evropska Unija putem nevladine organizacije Asocijacija za interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH (AIASN).

Početak radova ozvaničen je davanjem konačnih uputa izvođaču, koji je tokom sastanka u Despića kući, predstavio jednu poziciju drvenog prozora napravljenog po uzoru na originalni.

Sredstva za tekuće održavanje obezbijedili su Zavod i Muzej Sarajevo iz svojih vlastitih budžeta, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Završetak radova tekućeg održavanja, koji će uključiti i druge manje popravke na Despića kući, planiran je za kraj godine.

Pored sanacije objekta Despića kuće, Ministarstvo kulture i sporta KS posvetilo se rješavanju još jednog dugogodišnjeg problema, a to je sanacija poznatog spomenika kulture, Svrzine kuće.

Zbog oštećenja na objektu, koja su rezultat dotrajalosti i vremenskih uslova, kao što je obrušavanje ćeramide s krova "ženske avlije", Muzej je bio zatvoren za javnost.

Zahvaljujući sredstvima koja nisu bila predviđena budžetom, a koja je Ministarstvo kulture i sporta KS obezbijedilo za restauraciju, nema sumnje da će Svrzina kuća opet zasijati starim sjajem i otvoriti svoja vrata novim posjetiocima.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top