Stara željeznička stanica Ilidža još čeka obnovu

stara zeljeznicka stanica ilidza

U cilju rehabilitacije i obnove Stare željezničke stanice Ilidža, nakon niza sastanaka s relevantnim institucijama i nakon što je Općina Ilidža dobila saglasnost od JP Željeznice FBiH za pripremu aktivnosti na rekonstrukciji i obnovi Stare željezničke stanice, načelnik Ilidže Nermin Muzur održao je sastanak s vlasnicima stanova i nosiocima stanarskih prava.

Jedan od zaključaka je i da se bez odgađanja pristupi aktivnostima koje će omogućiti aktivniju ulogu lokalne zajednice na rješavanju decenijskog problema, ali i utvrđivanju činjeničnog stanja.

Dogovoreni su konkretni koraci koji podrazumijevaju procjenu vrijednosti nekretnine kako bi se mogao izvršiti i otkup navedenih stambenih i poslovnih jedinica.

S obzirom na to da ovaj objekat ima izuzetno veliki historijski i kulturni značaj za općinu Ilidža, a već godinama je, nažalost, devastiran, plan je da se u što kraćem roku pristupi rehabilitaciji i rekonstrukciji objekta.

"Obnovom ovog objekta centralni dio naše općine dobit će jednu novu dimenziju i ponuditi jedan ekskluzivan sadržaj kako našim građanima, tako i velikom broju turista koji tokom godine posjećuju našu općinu. Nažalost, već duže vrijeme je u lošem stanju, ali se nadam da ćemo u što kraćem roku riješiti sve što je potrebno kako bismo mogli pristupiti obnovi ovog izuzetno važnog kulturno-historijskog spomenika", kazao je načelnik Muzur.

Stara željeznička stanica na Ilidži proglašena je spomenikom kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa 2007. i nalazi se pod zaštitom države.

(Oslobodjenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top