Stara željeznička stanica na Ilidži očišćena i snimljena posebnim skenerom

stara zeljeznicka stanica ilidza

Ilidžanska vlast tvrdi da radi sve što može kako bi Stara željeznička stanica, koja godinama propada, vratila stari sjaj. Nadaju se da će birokratske procedure neće trajati dugo i da će ubrzo početi obnova ovog nacionalnog spomenika.

Govoreći o obnovi, koja zbog neriješenog statusa objekta godinama tapka u mjestu, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža, Redžo Lemezan (NS) kaže da je jedna od najbitnijih stvari u ovome mandatu rješenje statusa Stare željezničke stanice.

"Tu su najveći problem imovinsko-pravni odnosi. Čekamo da krene procedura prelaska prava koristenja sa Željeznica na Općinu Ilidža. Dok čekamo da bude završena ta procedura, počeli smo pripremati nekoliko stvari kako bi odmah krenuli na posao, čim to bude gotovo", kaže Lemezan.

Kaže da je ilidžansko javno preduzeće prije dva dana očistilo objekt, nakon što to godinama niko nije radio.

"Jučer je urađeno snimanje putem posebnog skenera čiji je rezultat 3D prikaz stanice kako je ona nekad izgledala, tako da kada je budemo rekonstruisali, bit će ista kao nekada. U suštini, pripremamo teren za ono što slijedi nakon što se riješe imovinsko- pravni odnosi, iako navedena stanica nije naša nadležnost", kaže Lemezan.

Pozvao je nadležne institucije da pomognu u rješavanju svih prepreka, kako bi obaj arhitektonski dragulj ponovo krasio Ilidžu.

Željeznička stanica izgrađena je 1892. kao jedan od prvih objekata u centralnom dijelu Ilidže.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top