Tamponirana podloga za park na Darivi

dariva starigrad park radovi okt 07 19

Izgradnja kombinovanog parka na popularnom šetalištu Aleji ambasadora odvija se u skladu sa planiranom dinamikom. Ideja i namjera svih učesnika ovog projekta je dobijanje jedinstvene oaze za odmor i opuštanje u neposrednoj blizini gradske jezgre, a u njegovoj izgradnji učestvuju Općina Stari Grad, Ambasada Kraljevine Švedske u BiH i UNDP-a u BiH i JU za zaštićena prirodna područja KS.

„Uspješno su izvršeni radovi mašinskog skidanja gornjeg zemljanog sloja. Također ,uređeno je i očišćeno obližnje korito rijeke Miljacke, što je bio veliki posao. Trenutno se radi tamponiranje kompletne površine budućeg parka od oko 1.200 metara kvadratnih“, kazali su u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine Stari Grad. Ova služba je prethodno pribavila svu tehničku dokumentaciju i neophodne saglasnosti za implementaciju projektnih aktivnosti, te uključila međunarodne partnere. Prethodno se na ovom lokalitetu nalazilo devastirano dječije igralište.

Budući Park mira će sadržavati mobilijar za djecu, uključujući i djecu sa invaliditetom, fitness sprave za rekreaciju, te će biti obogaćen travom, sadnicama, ukrasnim grmljem, cvijećem, klupama za odmor.

Ovaj projekat, simboličnog naziva „Park mira“, rezultat je uspješne implementacije projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ , a sa 150.000 KM finansira ga Ambasada Švedske u BiH i to na inicijativu ministrice vanjskih poslova Švedske Margot Wallström.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top