U planu transformacija Bjelašnice i Igmana u cjelogodišnje turističke destinacije

bjelasnica stazaNa Bjelašnici je predstavljen sveobuhvatan Master plan čiji je cilj transformacija Bjelašnice i Igmana, omiljenih olimpijskih planina građana Sarajeva i šire. Dizajniranje Master plana je finansirala Evropska unija u vrijednosti od 280.000 EUR. Namjena plana je stvaranje održivih, pristupačnih centara za cjelogodišnje rekreativne aktivnosti, namijenjenih kako ljubiteljima zimskih i ljetnih sportova, tako i planinarima i ljubiteljima prirode. Kroz poboljšanje infrastrukture i očuvanje prirodnog okruženja, EU želi pomoći vlastima Kantona Sarajevo da povećaju privlačnost Bjelašnice i Igmana istovremeno osiguravajući mnogobrojne benefite i za lokalne zajednice, poručio je ambasador Sattler.

“Danas govorimo o budućnosti olimpijske ljepotice Bjelašnice i Igmana, o Master planu čiju je izradu finansijski pomogla Evropska unija. Podržavamo ove aktivnosti jer vjerujemo u Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost na evropskom putu. Istovremeno, ovo je jedan od signala razvoja i napretka i iskorištenja ove prelijepe prirode kojom raspolažete. Jedino je promjena konstantna, a promjena podrazumijeva i odgovarajuće prilagođavanje. Danas smo razgovarali o tome kako da ostvarimo da Bjelašnica i Igman, pored postojećeg zimskog turizma, osiguraju i ljetnju ponudu. Hvala svim nivoima vlasti na timskom radu i angažmanu, jer jedino tako možemo osigurati istinski rezultat”, rekao je ambassador Sattler.

Lokalne zajednice aktivno će biti uključene u planiranje i implementaciju Master plana kako bi se osiguralo da koristi od razvoja turizma budu inkluzivne i održive. Cilj je stvaranje ekosistema u kojem turizam cvjeta uz zaštitu životne sredine i prosperitet zajednice. Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao je da je Master plan došao u pravom trenutku te da će kristalizirati viziju Vlade u budućim pravcima djelovanja.

"Želimo Bjelašnici i Igmanu da vratimo stari olimpijski sjaj i da postanu regionalni turistički centar sa sadržajima za turiste i građane tokom 365 dana. Zahvaljujući upravi preduzeća ZOI '84, mnogo toga je urađeno u proteklom periodu, stabilizovano je finansijsko poslovanje firme, rekonstruisana postojeća infrastruktura te pripremljena dokumetacija i planovi za realizaciju Master plana. Zahvalan sam delegaciji EU na namjeri da nam budu značajna podrška u ovom segmentu privrede", istakao je premijer. Podsjetio je da se zahvaljujući višemilionskim nepovratnim finansijskim sredstvima Evropske unije u Kantonu realizuju brojni projekti kao što su rekonstrukcija Palate pravde, te projekti NetZeroCities i Muzej Ars Aevi", rekao je premijer Uk.

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda naglasio je da naši olimpijski biseri zaslužuju da postanu moderni skijaški centri, ali i da pruže obilje sadržaja tokom ljetnih mjeseci, iskorištavajući svoj prirodni i ekonomski potencijal.

"Ovo što danas prezentiramo je zaista vrijedno čuda. Sretan sam što su ministri u Vladi KS, premijer i sve moje kolege na političkoj sceni upravo oni koji istinski vole i cijene Bjelašnicu i Igman. Nastavit ćemo zajedno raditi na razvoju ovog prostora. Istinski sam radostan što danas zajedno možemo podijeliti ovaj važan trenutak za našu zajednicu. Nakon dugog niza godina konačno će započeti izrada Master plana za Bjelašnicu – Igman. Vlada KS prepoznala je važnost Bjelašnice i Igmana za naš kanton, te uložila značajna sredstva u ovaj projekt. Vjerujemo da možemo postati regionalni centar turizma, razvoja i prosperiteta kroz privredu, sport i kulturu. Danas već vidimo rezultate milionskih ulaganja, a naš cilj je nastaviti unapređivati kvalitet života na ovom području i u Sarajevu. Posebno želim čestitati rukovodstvu ZOI '84 na hrabrosti i predanosti u implementaciji ovog projekta. Svjesni smo izazova koje donose izmijenjeni prirodni uslovi i društvene promjene, te ćemo pažljivo voditi računa o svim segmentima kako bismo osigurali najbolji mogući razvoj Olimpijskog centra", rekao je ministar Magoda.

Domaćin događaja je bio KJP ZOI '84 d.o.o. Sarajevo koji je zakonski sljednik Organizacionog odbora XIV zimskih olimpijskih igara koji upravlja ski centrom Bjelašnica – Igman. Direktor ZOI ’84 Jasmin Mehić poručio je da Bjelašnica i Igman zauzimaju posebno mjesto u srcima građana Kantona Sarajevo i poznati su i van granica Bosne i Hercegovine kao olimpijske planine. Sa svojom bogatom historijom i izuzetnim prirodnim ljepotama, ove planine imaju neiskorišteni potencijal da postanu vodeće turističke destinacije u Europi.

“Iako smo na Bjelašnici u protekle tri godine investirali više od 30 miliona KM i izvršili obnovu gotovo svih instalacija i sadržaja koji su izgrađeni za održavanje olimpijskih igara 1984. godine, svjesni smo potrebe da se grade novi sadržaji koji će omogućiti razvoj turizma i transformaciju ski centra Bjelašnica-Igman u cjelogodišnju turističku destinaciju. Vlada KS pruža kontinuiranu podršku za razvoj destinacije, imamo veliku podršku Općine Trnovo, ali i nadležnih ministarstava i zavoda da nastavimo sa projektima ulaganja u ovu turističku destinaciju. Kako bismo investicije usmjerili u pravom pravcu ali i kreirali strategiju razvoja za narednih 10 godina, uz podršku delegacije EU pokrenuli smo izradu MASTER PLANA, koji predstavlja strateški dokument za razvoj destinacije“, poručio je Mehić.

Kroz decenije rada, KJP ZOI '84 d.o.o. Sarajevo se kontinuirano zalaže za unapređenje i modernizaciju skijaških i turističkih kapaciteta Bjelašnice i Igmana. Posljednjih godina suočava se sa izazovima klimatskih promjena ali istovremeno ima veliki globalni trend rasta turizma, pogotovo kada je u pitanju outdoor turizam. S tim u vezi po ugledu na svjetska skijališta cilj ZOI ’84. je da se iskoriste prirodni potencijali naših olimpijskih ljepotica. Plan je predstavljen u prisustvu šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika ambasadora Johanna Sattlera, premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, direktora ZOI '84 Jasmina Mehića, ministra privrede KS Zlatka Mijatovića, ministra kulture i sporta KS Kenana Magode, ministra finansija Afana Kalamujića i ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojana Bošnjaka, te federalne ministrice turizma Nasihe Pozder. Na događaju su bili prisutni i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

Kroz poboljšanje infrastrukture i očuvanje prirodnog okruženja, EU želi pomoći vlastima Kantona Sarajevo da povećaju privlačnost Bjelašnice i Igmana istovremeno osiguravajući mnogobrojne benefite i za lokalne zajednice. Master plan je pripremila austrijska kompanija Input Projektentwiklung GmbH Austria u konzorcijumu kompanijom Ernst & Young do.o. Beograd I PPG d.o.o. Sarajevo. Podrška izradi Master plana dio je kontinuiranog angažmana Evropske unije u razvoju turističkog sektora u Bosni i Hercegovini. U posljednjih pet godina, Evropska unija je kroz nekoliko projekata u ovaj sektor izdvojila više od osam miliona EUR-a.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top