U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

trg karla parzika foto opstina centar maj 2024

Radovi na sanaciji dijela pješačkog pojasa i Trga Karla Paržika ispred crkve sv. Josipa na Marijin dvoru odvijaju se planiranom dinamikom.

Radove izvodi firma „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo, a za realizaciju ovog značajnog infrastrukturnog projekta iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 527.145 KM.

Kako je planirano projektom, do sada je izvršeno skidanje postojećeg sloja asfalta, te nasipanje tamponske podloge na dijelu pješačkog platoa za ugradnju novih betonskih ploča i kocke. Projektom je planirana i ugradnja novih ivičnjaka kao i saobraćajnih stubića, odnosno fizičkih zapreka protiv nepropisnog parkiranja motornih vozila.

Namjera Općine Centar je obezbijediti pješačke zone koje će osim vizuelnog i estetskog poboljšanja, pružiti i sigurnosni aspekt stanovnicima centralne gradske općine.

Planirano je i postavljanje urbanog mobilijara i prateće opreme, hortikulturno uređenje platoa, što podrazumijeva dodatnu vegetaciju i hortikulturne elemente.

Karlo Paržik je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu. Projektovao je mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte.

Koristimo priliku da zamolimo građane za razumijevanje i strpljenje jer ćemo sa realizacijom ovog projekta dobiti moderni pješački pojas u samom centru grada.

(sa-c.net/foto:centar.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top