Umjesto bazena na Bembaši sportski centar sa zatvorenim bazenom?

bentbasa sarajevo

Bazen na Bembaši ni ove godine neće biti u funkciji. Iako Sarajlije tokom ljeta imaju na raspolaganju samo dva otvorena bazena, u Općini Stari Grad smatraju da obnova ovoga nekada kultnog mjesta ne bi bila ekonomski opravdana.

Neisplativa investicija

"Obnova otvorenog bazena ne dolazi u obzir. Činjenica je da u Sarajevu zbog vremenskih uslova i položaja, sezona kupanja na otvorenom bazenu traje svega 45 dana i investicija bi bila neisplativa. Imali smo u ranijem periodu nekoliko ponuda da se napravi sportski centar sa zatvorenim bazenom, apartmansko naselje i sl, ali nijedna od ponuda nije dobila podršku Općinskog vijeća. Sada smo pokrenuli proceduru izrade urbanističkog projekta i očekujemo da nam Zavod za planiranje KS-a odobri da se na ovoj lokaciji može graditi sportsko-rekreativni centar ili poslovni centar s raznim sadržajima.

Ukoliko od Zavoda za planiranje dobijemo saglasnost, krenuli bismo dalje", objasnio je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, te naveo da je krajnje vrijeme i da se kantonalni zakon usaglasi s federalnim, jer jedino KS ne priznaje Zakon o javno-privatnom partnerstvu.

Hadžibajrić naglašava da ukoliko Zavod za planiranje KS-a odobri urbanistički projekat, sljedeći korak bi bio da se obezbijede sredstva i krene u izgradnju.

Tradicija

"Projekat bi bio višemilionski i nadam se da bi nam pomogao i Kanton Sarajevo", dodao je Hadžibajrić.

Inače, Narodna banja, ili javno kupalište na Bembaši u Sarajevu, otvoreno je 20. jula 1902. Godinama je bilo kultno mjesto za okupljanje Sarajlija tokom ljeta. Većina ih je proplivala baš na ovom mjestu. Bazeni na Bembaši su radili i nakon rata, sve do 2009, ali su 2012. uknjiženi na Općinu Stari Grad, ali nikada više nisu otvoreni.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top