Uskoro počinje čišćenje korita Miljacke od bazena Bentbaša do ušća Mošćanice

miljacka andy fleckenstein

Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za komunalne poslove i investicije, poduzela je aktivnosti na pokretanju projekta čišćenja korita rijeke Miljacke od bazena na Bentbaši do ušća rijeke Mošćanice. U toku je postupak potpisivanja ugovora sa izabranim izvođačem, nakon čega će početi radovi.

Na ovom potezu će se raditi sječenje šiblja i niskog rastinja, trave, okresivanje grana stabala koja se nalaze uz riječno korito, te uklanjanje nataloženih materijala iz korita rijeke kao što su stabla, plastične flaše, automobliske gume i drugo. Uradit će se i sanacija desne obale u dužini oko 30 metara, postojećim kamenom iz korita.

Podsjećamo, na 8.redovnoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite donesena je odluka o sufinansiranju projekta čišćenja korita rijeke Miljacke iz sredstava za posebne naknade, a u okviru preventivnih mjera.

Procijenjena vrijednost ovih radova je 67.860 KM. Sredstva u iznosu od 50.000 KM obezbijeđena su na osnovu Sporazuma o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka potpisanog između Općine Stari Grad Sarajevo, Ministarstva privrede KS i Zavoda za izgradnju KS. Ostatak potrebnih sredstava u iznosu od 17.860 KM osigurat će se iz budžeta Općine Stari Grad za 2021. godinu, namijenjenih za preventivne mjere.

U planu je i čišćenje korita Miljacke u suprotnom smjeru, od Brane Bentbaša do Drvenije, a taj projekat je u fazi izrade elaborata i zajedno će ga realizovati Općina Stari Grad i Gradska uprava.

Kako je potvrdio načelnik Hadžibajrić, Općina je i prethodnih godina realizovala ovakve aktivnosti, iako to nije u direktnoj nadležnosti lokalne samouprave. Ipak, djelovalo se preventivno s ciljem zaštite građana i njihove imovine, te će tako biti i ovaj put. Čistoća korita rijeke Miljacke koja protiče kroz glavni grad ne smije biti upitna niti se smije dozvoliti da prijeti opasnost od zaraze i glodara, kako zbog građana, tako i zbog brojnih posjetitelja našeg grada.

Podsjećamo, Općina je 2012. godine izvršila rekonstrukciju prostorija brane i čišćenje jezera na Bentbaši. Iz jezera, i to na potezu od tunela kod Aleje ambasadora pa do Šeher-ćehajine ćuprije, izvučeno oko 15.000 kubika šljunka, te brojni trupci koje je voda donijela iz gornjeg toka. Također, 2017. godine je izvršeno čišćenje zidova korita rijeke Miljacke, na dijelu od Drvenije do brane Bentbaša, ukupne dužine 2.200 metara. I tada je Općinski štab civilne zaštite, usljed izraslog rastinja i šiblja u koritu rijeke, te pojave zmija i glodara, donio odluku o poduzimanju hitnih mjera. Zidovi korita rijeke Miljacke očišćeni su od većih količina izraslog korova i rastinja, sa desne i lijeve strane.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top