Završeni restauratorski radovi na krovu Zemaljskog muzeja

zemaljski muzej sarajevo foto sa c.net 02

Završeni su radovi na restauraciji krova Odjeljenja za prahistoriju u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, koji su obuhvatili zamjenu dotrajale drvene konstrukcije i postojećeg pokrova umjesto kojeg se postavio zink lim s dužim vijekom trajanja.

Sanacija krovova je prethodila radovima na restauraciji stropnog i zidnog slikarstva koje predstavlja rijetki primjer očuvanog secesijskog slikarstva na području Bosne i Hercegovine.

Pored toga, urađena je i restauracija betonskih balustradnih ograda na vanjskim terasama muzejske cjeline te je uveden sistem vatrodojave i video nadzora, koji su dio preventivne konzervacije zbirki muzeja.

Završetak radova na restauraciji zidnog i stropnog slikarstva i nabavka opreme za preventivnu konzervaciju zbirki, stvorit će uvjete za postavljanje izložbe u salonima Odjeljenja za prahistoriju koje je zatvoreno za javnost od 1992. godine.

Sve aktivnosti na projektu vezane su za preventivnu konzervaciju čiji je cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje, podsjećaju iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Projekt "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu", implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, a sredstva je donirao Specijalni fond američkih ambasadora za kulturno naslijeđe u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a vrijednost projekta je 1.070.000 KM.

(Fena / foto: sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top