Zemaljski muzej prikazuje snagu kulturno – historijskog nasljeđa BiH

zemaljski muzej bih unutrasnjost sa c.net

Prezentacija rezultata projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH“ održana je u Odjeljenju za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH. Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 625.000 USD osigurana su iz Specijalnog fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa. Implementator projekta, a koji je počeo krajem 2015. godine je i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Ovim povodom, organizovana je konferencija za medije na kojoj je istaknuto kako je ovaj projekt od izuzetnog značaja ne samo za identitet grada Sarajeva, već i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu, te predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zemaljskog muzeja BiH i Ambasade SAD u Sarajevu.

"Grant u iznosu od 625.000 američkih dolara je prva donacija za Zemaljski muzej. Sredstva su iskorištena za restauraciju slika koje krase zid i plafon, preventivne konzervacijske radove, ugradnju sistema ventilacije i sl...Dodjela ovog granta je zapravo značila opstanak muzeja, te inspiracija i motiv svima da zajednička prošlost vodi u zajedničku budućnost", istakao je ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

Potcrtao je kako se ovako značajna institucija ne smije prepustiti strancima, nego se njome trebaju baviti i domaće ustanove te se samim time i više uključiti u realizaciju njegovih projekata.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković se u svom obraćanju posebno zahvalio Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država koja je oduvijek podržavala rad ovog muzeja, ali i uposlenicima koji su zahvaljujući svom entuzijazmu i neizmjernoj predanosti sačuvali zbirke od propadanja.

"Vlada Kantona Sarajevo je u rebalansu budžeta KS za ovu ustanovu planirala 127.000 KM za osvjetljenje jednog dijela muzeja, Turistička zajednica je prema Vladi uputila prijedlog sporazuma kojim će se Zemaljskom muzeju osigurati još 100.000 KM, dok će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS omogućiti svim našim učenicima posjetu muzeju", najavio je predsjedavajući Konaković.

Poručio je kako je ovaj muzej prikazuje snagu kulturno – historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine, te dokazuje kako je civilizacija naše zemlje postojala i mnogo prije od onih koje smatraju poznatim.

“Cilj projekta je podrška obnovi Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu kroz restauraciju i preventivnu konzervaciju koja treba spriječiti daljnje propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno čuvanje”, pojasnio je direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić.

Do sada su, po njegovim riječima, završeni radovi na ugradnji sistema vatrodojave u zgradama arheologije i prirodnih nauka, te videonadzora u cijelom kompleksu Zemaljskog muzeja BiH. Ugrađen je najsavremeniji sistem videonadzora na objekte muzeja, te je sa ukupno 104 vanjske i unutarnje kamere i protuprovalnim senzorima značajno unaprijeđena sigurnost od krađe i vandalizma. Zaštita od vandalizma i krađa obezbjeđena je i restauracijom balustradnih ograda na terasama muzeja, koje osim funkcionalnosti doprinose i estetskoj vrijednosti ambijentalne cjeline.

Pored navedenih aktivnosti izvršena je restauracija krovova nad Odjeljenjem za arheologiju i restauracija enterijera, kao i restauracija zidnog i stropnog slikarstva, također je urađen arhitektonski projekt restauracije krova na zgradi Odjeljenja za prirodne nauke, ali bi se sredstva za izvođenje radova trebala osigurati novim donacijama.

Nabavljena je sofisticirana oprema za potrebe provođenja postupaka preventivne konzervacije zbirki. Riječ je o trinaest savremenih aparata koji će unaprijediti rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, te unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne konzervacije.

Zahvaljujući ovom projektu stvoreni su i uvjeti za postavljanje izložbe “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba“, koja će nakon dugog niza godina ponovno biti prezentirana u obnovljenim izložbenim salama Odjeljenja za arheologiju.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top