Zemaljski muzej za sanaciju depoa dobio 600 hiljada dolara

zemaljski muzej sarajevo foto sa c.net 02Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine dobio je sredstva u iznosu od skoro 600 hiljada američkih dolara, od fondacije ALIPH sa sjedištem u Švajcarskoj.

Zahvaljujući fondaciji ALIPH sa sjedištem u Švicarskoj, koja se zapravo bavi zaštitom kulturnog naslijeđa u zemljama pogođenim konfliktom, bit će obnovljena tri depoa Zemaljskog muzeja, završena stalna postavka „Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba“ te dovršena sanacija najteže oštećenog u ratu, južnog paviljona u kojem je smješteno Odjeljenje prirodnih nauka.

"Evo 20 i nešto godina poslije rata mi ovdje u Sarajevu pokušavamo sanirati ratnu štetu i dalje trebamo se oslanjati kao glavne investitore na ljude iz vana i samo da kazem da je ovaj projekta rezultat saradnje sa muzejom Louvre", rekao je direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijerić.

Do sada je obnovljeno 50 posto infrastrukture Zemaljskog muzeja i uloženo oko 3,5 miliona maraka, uglavnom zahvaljujući inostarnim donatorima, ali i sa nešto domaćeg novca. Međutim, procjena stručnjaka je da je za kompletnu obnovu muzeja potrebno oko 7 miliona maraka.

"Zemaljski muzej jako važan, u kulturološkom smislu za bližu i širu regiju, ali isto tako za Evropu, pogotovo za nas ovdje u BiH, s obzirom da se radi o jednoj od najbogatijih prahistorijskih zbirki na području JIE", kazala je kustosica Zemaljskog muzeja Andrijana Pravidur.

Nakon 25 godina građani Bosne i Hercegovine i mnogi drugi moći će pogledati postavku prahistorije naše zemlje.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top