Banja Luka dobija modernu banju, radovi kreću iduće godine

banjaluka banja visual

Početkom iduće godine počet će rekonstrukcija Banjsko-rekreativnog centra Srpske Toplice u Banjoj Luci uporedo s izgradnjom novog mosta koji će biti smješten 200 metara od banje. Planirana je izgradnja modernog objekta s termalnim bazenima i kupatilima.

Objekat će se potpuno razlikovati od postojećeg i bit će prilagođen prirodnom ambijentu, a na samom krovu planirana je zelena oaza. Prema riječima direktora Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Gorana Talića, intenzivirane su pripreme za realizaciju ovog velikog projekta.

"Uradili smo idejno rješenje kompleksa i nedavno dobili lokacijske uslove od resornog ministarstva. Izabrana je i projektanska kuća koja počinje izradu projektne dokumentacije. S obzirom na to da je riječ o tehnički komplikovanom projektu i objektu koji je pod zaštitom, cijenimo da će nam za samu pripremu dokumentacije biti potrebno najmanje dva do tri mjeseca. Poslije toga ulazimo u proces izbora izvođača posla", rekao je Talić.

Objekat će zadržati horizonatlane i vertikalne gabarite, ali će sve osim banjskih kupatila biti promijenjeno. Fokus će biti na bazenima, wellnesu, fitnessu i drugim sadržajima koji će služiti za prevencije oboljenja, promocije zdravlja i zdravstvenog turizma.

Zavod "Dr. Miroslav Zotović" kupio je centar Toplice putem licitacije od Banke RS u stečaju u maju prošle godine po cijeni nešto većoj od milion KM, a uz podršku Vlade RS.

Rekonstrukcija će biti finansirama sredstvima Zavoda i Vlade RS. Centar Toplice se nalazi nadomak grada, pored rijeke Vrbas, a okružuju je izletišta na Banj brdu i Suturliji. Pored banjskog centra nalazi se kupalište sa šest prirodnih kada poznatije pod nazivom Vrućica, koje je atrakrivno za građane i turiste.

U toku je tender za izbor izvođača radova na gradnji novog mosta u Toplicama koji će zamijeniti dotrajali, jednosmjerni most i koji će biti preuređen u pješački prelaz. Vrijednost ovog projekta je oko dva miliona KM.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top