Da li će centar Sarajeva dobiti nova dva nebodera od po 22 sprata?

marijin dvor apr 19 sa c air

Prema regulacionim planovima i odlukama Općine Centar predloženo je da se u sarajevskom naselju Marijin Dvor grade četiri građevine, od čega bi dvije imale po 22 sprata.

Riječ je o regulacionom planu za prostor nazvan Gradski centar Marijin Dvor, a čiji je nosilac izrade bio Kantonalni zavod za izgradnju. Zavod je to učinio nakon što je vijeće Općine Centar krajem jula prošle godine odobrilo izmjene i dopune ovog regulacionog plana.

Regulacioni plan obuhvata prostor između Srednje mašinske tehničke škole i tržnog centra Alta, odnosno Uniticovih nebodera.

Na zemljištu, koje je u vlasništvu hotelske grupacije Europe, između spomenute škole i hotela Holiday, bivšeg Holiday Inna, predloženo je da se gradi poslovna građevina. Njen niži i površinski veći dio imao bi do četiri sprata. Njena kula, blizu Bulevara Franca Lehara, imala bi 22 sprata.

Iza navedenog hotela, na zemljištu koje se koristi za parkiranje vozila i na kojem je zelena površina, predložena je gradnja tri zgrade u nizu. Veća površina ovog zemljišta je u vlasništvu firme za nekretnine Palace Investments iz Sarajeva. Dio zemljišta je u vlasništvu Općine Centar.

Pored tržnog centra Alta bila bi građevina visokog prizemlja i sa dva sprata, iza nje bi bio neboder sa 22 sprata te prizemnica s mansardom.

Skupština Kantona Sarajevo prošle godine prodala dio zemljišta

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je početkom prošle godine odlučila prodati dio zemljišta kod Uniticovih zgrada, na kojem je planirana gradnja nebodera sa 22 sprata. Tada su navodilo da da iza kompanije Palace Investments stoji vlasnik firme Tibra Pacific, koja je u Sarajevu napravila više stambenih zgrada Tihomir Brajković.

Brajković je sredinom februara prošle godine za Klix.ba izjavio da "nije tačno ono što se piše".

Da li će zgrade utjecati na kvalitet zraka?

Prema prijedlogu regulacionog plana, dva nebodera nalazila bi se u blizini glavne gradske saobraćajnice koja je Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka utvrđena kao jedan od ventilacionih koridora, odnosno prostor važan za protok zraka.

Kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović je u maju ove godine, kada je Kantonalna vlada stavila van snage odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora, izjavio da će elementi studije biti sadržani u novom kantonalnom urbanističkom planu. Ovaj plan još nije izrađen, tako da nije poznato da li će se razmotriti utjecaj planiranih nebodera na kvalitet zraka.

Regulacioni plan Gradski centar Marijin Dvor javnosti je bio na uvidu prvih 15 dana novembra. Građani su tokom tog perioda lokalnoj vlasti mogli poslati sugestije i primjedbe na ovaj regulacioni plan.

(klix.ba/foto:sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top