Đaci u Pofalićima će dobiti novu školu

osnovna skola pofalici situacijaZbog starosti i dotrajalosti objekta, ali i izgradnje nove trase gradskog autoputa, općinske vlasti u Novom Sarajevu planirale su da izgrade novi objekat OŠ Pofalići. Njegova gradnja predviđena je u blizini sportskog igrališta u Ulici Zahira Panjete, a koliko će koštati, trebala bi da pokaže projektna dokumentacija koja treba biti završena do jeseni.

Projektna dokumentacija

''Vezano za izgradnju nove OŠ Pofalići, sporazum o regulisanju međusobnih odnosa na realizaciji projekta izrade investiciono-tehničke dokumentacije za ovaj objekat između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, Općine Novo Sarajevo i Zavoda za izgradnju KS-a potpisan je 2017. U prošloj godini poduzete su aktivnosti na pripremi i izradi investiciono-tehničke dokumentacije neophodne za izradu projekta izgradnje škole, a što podrazumijeva izradu ažurne geodetske situacije za lokalitet objekta škole, izradu elaborata-izvještaja o inženjersko-geološkim karakteristikama tla i uslovima fundiranja. Sada smo u fazi javne nabavke za uslugu izrade projektne dokumentacije, a u budžetu za 2019. smo za ovu namjenu obezbijedili 100.000 KM'', kazao je Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo.

Ukoliko ne bude problema sa javnim nabavkama, Koldžo smatra da bi izgradnja škole mogla početi krajem ove ili početkom 2020.

Izmještanje

''Javne nabavke su takve da se ne može nikad sa sigurnošću garantovati kada će radovi početi. Mi očekujemo da do kraja jeseni budu završene projektna dokumentacija i sva ostala papirologija, dozvole i saglasnosti javnih komunalnih preduzeća. Ako sve bude išlo po planu, gradnja bi mogla početi i u ovoj godini'', naveo je Koldžo.

On je istakao da škola u Pofalićima spada u starije objekte u općini Novo Sarajevo.

''Zbog izgradnje nove trase gradskog autoputa njeno postojanje nije planirano regulacionim planom, zbog čega je potrebno i izmještanje ove škole na novu lokaciju. Drugi razlog zašto se nova škola mora napraviti je dotrajalost jer je izgrađena prije više od 50 godina'', naveo je Koldžo.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top