Đaci u školskim klupama na Šipu od 1. novembra

skola sip centar aug 31 21

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar koju su predvodili premijer Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa predstavnicima izvođača radova posjetili su gradilište na Šipu gdje su u toku završni radovi na izgradnji objekta osnovne škole.

Trenutno se čisti i radi na vanjskom uređenju, nakon čega je planiran tehnički prijem objekta.

Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo su u ovoj godini izdvojili četiri miliona maraka za izgradnju, a planirano je još 500 hiljada KM za opremanje objekta.

"Škola se godinama gradi ritmom kojim nismo bili zadovoljni. Mi želimo da to sve ide brže. Ova škola, u koju je Kanton Sarajevo samo u 2021. godini uložio dva miliona maraka, biće najveća i najmodernija u Kantonu Sarajevo", naglasio je premijer Forto.

Prema riječima načelnika Mandića škola je u građevinskom smislu u potpunosti završena.

"Iduće sedmice je planirano čišćenje, vanjsko uređenje i instaliranje mjerne stanice za plin. Očekujemo da sljedeće sedmice preuzmemo ključeve objekta od izvođača radova. Kada smo u februaru ove godine posjetili gradilište ovdje nije bilo nikakvih aktivnosti. Da podsjetimo, izgradnja škole je započeta 2017. godine i plan koji smo zatekli predviđao je završetak projekta u julu 2022. godine. Općinska administracija i Vlada Kantona Sarajevo su uložili maksimalne napore kako bi se škola otvorila značajno prije planiranog roka. Duboko svjesni potreba stanovnika naselja Šip koje se širi velikom brzinom nismo mogli priuštiti luksuz da čekamo na završetak ovog objekta još godinu ili duže. Najviše zbog ovog projekta smo usvojili rebalans budžeta u junu, a prema kojem je u općinskom budžetu izdvojeno dva miliona maraka što školu na Šipu svrstava u najznačajnije infrastrukturne projekte naše lokalne zajednice", istakao je načelnik Mandić.

Interes za upis u školu, ali i potreba za ovakvim objektom na Šipu, prema riječima ministrice Hota-Muminović je izuzetno veliki.

"Očekujemo da se 1. novembra ovdje oglasi školsko zvono. Prema anketama ovdje ćemo imati 200 učenika koji sada idu u okolne škole. U punom kapacitetu kad škola zaživi moći će primiti i do 600 učenika u 24 odjeljenja. Radujemo se što će toliko djece dobiti priliku da se obrazuje u najsavremenijim učionicama, kabinetima za egzaktne nauke… Škola ima sav sadržaj potreban za kvalitetan obrazovni proces", kazala je ministrica Hota-Muminović.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top