Edin Džeko i Amer Bukvić grade stambeno-poslovnu zgradu u centru Sarajeva

14 humanus sarajevoU centru glavnog grada Bosne i Hercegovine je ovih dana počela izgradnja stambeno-poslovnog objekta Premier Park, a investitori su dva ugledna imena – kapiten bh. nogometne reprezentacije Edin Džeko, te dugogodišnji predsjednik Uprave Bosna Bank International i bh. poduzetnik Amer Bukvić.

Ova ambiciozna stambeno-poslovna zgrada smještena je tik do Sarajevo City Centra (SCC) na Marijin Dvoru, a završetak radova na ovom objektu planiran je za kraj 2024. godine.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo izdalo je 17.12.2013. godine urbanističku saglasnost za izgradnju objekta koji, kako saznajemo, treba imati osam spratova.

U idejnom projektu iz 2013. godine navodi se da će objekat imati garaže koje se protežu na dva podzemna sprata, šest spratova i potkrovlje.

Međutim, zbog sudskog spora investitori Edin Džeko i Amer Bukvić su na izgradnju čekali sve do sada.

Amer Bukvić, dugogodišnji predsjednik Uprave Bosna Bank International, poznat je po svojoj izvanrednoj međunarodnoj karijeri u finansijskom sektoru. Jedan je od inicijatora i pokretača Sarajevo Business Foruma, platforme koja od 2010. godine igra ključnu ulogu u privlačenju investicija u našu zemlju. Njegovo priznanje i uvrštavanje na listu 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji, prema izboru “Islamica 500”, govori o njegovom globalnom utiecaju i stručnosti. Bukvić trenutno obnaša važnu ulogu i jedan je od rukovodećih ljudi u Islamskoj razvojnoj banci sa sjedištem u Džeddi.

Edin Džeko, osim što je postao svjetski poznat kao izvanredan nogometaš, također se istaknuo kao uspješan investitor i poslovni lider. Njegovi investicijski poduhvati obuhvaćaju značajne projekte u Bosni i Hercegovini, uključujući ulaganja na olimpijskoj planini Bjelašnici, Sarajevu kao i u Dubrovniku, te drugim lokacijama širom svijeta. Edin Džeko je za svoj doprinos promociji Bosne i Hercegovine upravo na 12. Sarajevo Business Forumu 2023. godine nagrađen priznanjem bh. ambasadora godine.

Budući objekat će se nalaziti u ulici Kotromanićeva, u neposrednoj blizini Sarajevo City Centra, tj. sa njegove južne strane.

Prvobitnim idejnim rješenjem planiran je objekat radnog naziva ''Humanus'' o kojem je Sarajevo Construction izvještavao prije 10 godina, neto površine 7.254m2, sa spratnom visinom od 21 metra, odnosno prizemlje + 5 etaža. Bilo je predviđeno da će objekat imati i dvije podzemne etaže u kojima će se nalaziti parking i servisni prostori. Kvadrature stanova u idejnom rješenju su se kretale od 55m2 pa do 155m2, osim penthausa na zadnjoj etaži koji ima skoro 400m2.

Da li su investitori odustali od prvobitnog rješenja i dobili saglasnost nadležnih za izgradnju nešto drugačijeg objekta, saznaćemo vrlo ubrzo.

U nastavku pogledajte kako je zamišljen izgled objekta iz 2013. godine prema rješenju arhitekata Edina Husetića i Mirze Atlića.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top