FK Sarajevo najavljuje rekonstrukciju stadiona Koševo

fk sarajevo stadion kosevo 3D 1 feb.2024Fudbalski klub Sarajevo jučer je održao radni sastanak u Gradskoj vijećnici Sarajevo, na kojem je predstavio javnim institucijama idejni projekat djelomične rekonstrukcije, sanacije i dogradnje Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ kako bi se stadion doveo na UEFA 4 kategoriju. Podsjećamo, stadion Koševo trenutno spada u kategoriju 2, te se na njemu ne mogu odigravati utakmice poslije drugog pretkola UEFA-inih klupskih natjecanja.

Olimpijski stadion "Asim Ferhatović - Hase" već 40 godina nije značajno mijenjao svoj izgled. Iako su izvršene određene promjene, kao što su postavljanje novog terena s hibridnom podlogom te obnova svlačionica i drugih prostorija, s obzirom na gabarite stadiona, većih ulaganja za vizualne i funkcionalne promjene nije bilo, te je stanje gotovo nepromijenjeno već godinama. Fudbalski Klub Sarajevo odlučio je uložiti napore i angažovati stručni tim koji je detaljno analizirao i pripremio prezentaciju koja je predstavila što je minimalno potrebno za kategoriju 4 i kako bi Koševo moglo izgledati u narednih 365 dana ukoliko za ovaj infrastrukturni projekt dobije adekvatnu podršku.

Shodno pravilniku UEFA-e za kategoriju 4, potrebno je izvršiti premještanje određenih prostorija na glavnu tribinu te izvršiti radove na natkrivanju dijela Istočne tribine. Također je potrebno ispuniti medijske zahtjeve, uključujući centralizaciju medijskog prostora, press zone i radnih prostora za predstavnike medija, postavljanje mix zone te osigurati uvjete za postavku određenog broja kamera za TV prijenos. Osim toga, potrebno je zadovoljiti posebne zahtjeve za VIP tribinu, kreirati ugostiteljske objekte i sadržaje, poput pop-up zona na svakoj tribini, te poboljšati pristup osobama s invaliditetom kroz postavku rampi i liftova. Potrebno je osigurati dovoljan broj parking mjesta namijenjenih za svaku tribinu, uz dodatni broj sanitarnih prostorija i mnoge druge zahtjeve kako nalaže pravilnik.

Sastanku su prisustvovali predstavnici:
Općine Centar, načelnik Srđan Mandić i predstavnici Općinskog vijeća : Sejad Đozo, Mehmed Muharemović, Sara Arslanagić, Alen Girt, Đenan Muminović, Hamdija Hasanović, Porić Hidajeta, Benjamin Isović.

Sastanku je prisustvovao Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda te predstavnici Grada Sarajevo, gradonačelnica Benjamina Karić i predsjedavajući gradskog vijeća Jasmin Ademović te Toni Vukadin, gradski vijećnik.

Ispred Nogometnog Saveza BiH je prisustvovao generalni sekretar Adnan Džemidžić.

Svi učesnici sastanka i predstavnici navedenih institucija pozitivno su reagovali na prezentaciju i idejno rješenje te su izrazili punu podršku ovom projektu koji je od velikog značaja za Klub, Općinu Centar, Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo. Zajednički stav svih učesnika radnog sastanka je da je projekat dobar, racionalan, ekonomičan i izvodiv i da će ga podržati shodno raspoloživim budžetima.

Ovaj projekat bi bio samo prva faza. Odmah nakon završetka prve faze Klub će nastaviti raditi na prijedlozima za dalje unapređenje infrastrukturnih uslova, broja natkrivenih mjesta i ostalih sadržaja na stadionu s ciljem stvaranja boljeg ambijenta.

(sa-c.net)

Komentari  

#1 Fache 27-02-2024 09:44
kakva je ovo nadstresnica :D

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top