Gdje će se graditi zgrada MUP-a?

pofalici nedovrsena zgrada vodovoda foto faktorIzgradnja zgrade za smještaj sarajevske policije jedan je od najvećih prioriteta MUP-a KS-a. Iako se već nekoliko godina govori i najavljuje gradnja, u ovoj bi fokus trebao biti na projektovanju zgrade, s obzirom da po tom pitanju još ništa nije urađeno, kako bi se mogle voditi dalje aktivnosti. U budžetu Ministarstva za ovu namjenu planirano je 1,5 miliona KM.

''Ovo Ministarstvo nema svoju namjensku zgradu i podstanari smo u nekoliko objekata. Iz tog razloga veoma nam je važno da napravimo zgradu u kojoj bi bio smješten dobar dio administracije, Policijska uprava Novo Sarajevo i saobraćajna policija. U toj zgradi bi također bili i pritvorska jedinica i novi videocentar koji planiramo da uspostavimo, a iz kojeg bismo pratili sve što se dešava u KS-u. Sada je bitno da se napravi osnovni projektni zadatak, kako bi ta zgrada trebala izgledati, jer mi do ovog momenta doslovno nemamo ni slova na papiru'', kaže ministar MUP-a KS-a Ismir Jusko.

Ministar ističe kako bi volio da gradnja počne u ovoj godini, ali da je to nerealno jer projekat tek treba da se radi, a upitna je i lokacija za gradnju.

''Mi u ovom momentu ne znamo lokaciju na kojoj bi se mogla graditi zgrada. Jedna od predloženih je bila ona na Pofalićima, koju je koristio KJKP Vodovod i kanalizacija, međutim, prema informacijama koje imam, tu se vodi sudski spor i on u ovoj godini neće biti riješen. Pitan sam da budemo zajedno smješteni u zgradi sa KJKP Vodovod i kanalizacija''.

''Moj stav i stav kolega jedinstven je po tom pitanju. MUP ne može dijeliti zgradu ni sa kim. Moramo biti sigurnosno odvojeni od bilo koga. Tada možemo garantovati punu sigurnost za tu zgradu i sve ono što je u njoj. Bilo je još nekoliko prijedloga za lokaciju na području općine Novo Sarajevo''.

''Mi smo, uglavnom, izrazili želju da zgrada bude na sredini grada, da možemo sa te lokacije pokrivati cijeli grad. Ja ću od kolega iz Ministarstva prostornog uređenja tražiti da nam dostave što više prijedloga, zajedno ćemo sjesti i vidjeti koja bi to lokacija bila najbolja. Ona treba imati dovoljno prostora, jer ispred zgrade treba napraviti i parking za vozila'', zaključio je Jusko.

(Oslobođenje)

Komentari  

#1 petarnenad 06-04-2020 18:32
'Iako se već nekoliko godina govori...' Ili nekoliko desetina godina, zar ne?

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top