Hadžibajrić najavio nove projekte u Starom Gradu

trg oslobodjenja foto starigrad

"U 2021. godini uložili smo skoro sedam miliona konvertibilnih maraka u projekte iz oblasti građenja, infrastrukture, te projekte od općeg, društvenog značaja i podršku socijalno ugroženim. I u 2022. godini bit ćemo opredijeljeni za napredak i razvoj našeg Starog Grada kroz projekte gradnje, obnove, rješavanja pitanja zbrinjavanja socijalno ugroženih građana, ali i poboljšanje ponude sadržaja za odmor i rekreaciju, te prostora za kulturno-umjetničke sadržaje" - poručio je danas na godišnjoj pres konferenciji općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

Predstavljeni su najveći projekti realizovani u ovoj lokalnoj zajednici u toku 2021. godine, a među njima rekonstrukcija Vrtića “Bulbuli”, milionski infrastrukturni projekat na Alifakovcu kojim je riješen dugogodišnji problem kanalizacione i vodovodne mreže, te drugi značajni projekti. Radilo se i na poboljšanju infrastrukture i sadržaja za odmor i relaksaciju, te je ralizovan projekat sanacije saobraćajnice i uvođenja javne rasvjete na dionici Dariva- Kozija ćuprija. Prioritet su bili građani, posebno socijalno ugrožene porodice, te je u prošloj godini osigurana sanacija stambenih jedinica za 31 porodicu, a u 2022. godini su za te namjene obezbijeđena sredstva u iznosu od 140.000 KM.

Otvoren punkt hitne pomoći, pomoć u samozapošljavanju mladih

Istovremeno, Općina Stari Grad i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić uključlili su se u projekte koji su bili neophodni ovoj lokalnoj zajednici za pružanje što boljih usluga građanima, te je tako prošle godine adaptiran prostor i otvoren prvi Punkt Hitne pomoći u Starom Gradu, kao i prvi Restoran Dobre volje, Udruženja Pomozi.ba.  Ova lokalna zajednica posebno je ponosna što su u prošloj godini povećana sredstva za pomoć mladim ljudima i ugroženim kategorijama za samozapošljavanje i pokretanje vlastitih biznisa kojima je za te namjene dodijeljeno 65.000 KM.

Govoreći o planovima za 2022. godinu, načelnik Hadžibajrić je najavio značajne investicije, ali i nastavak započetih projekata. “Nastavit ćemo s projektom uređenja Trga oslobođenja-Alija Izetbegović čim se steknu vremenski uslovi za to. Opet moram istaći žaljenje što nam nije dozvoljeno da na ovoj lokaciji sagradimo još jednu podzemnu garažu. Naime, u toku 2021. godine podzemna garaža preko puta Vijećnice ostvarila je dobit od skoro pola miliona konvertibilnih maraka. Još jedna takva investicija Starom Gradu bi značila mnogo i omogućila realizaciju brojnih drugih projekata,” kazao je načelnik Hadžibajrić.

Inače, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović će se očuvati sadašnje rješenje Trga, autora Vladimira Dobrovića i Sakiba Hadžihalilovića iz 1976.godine. Predviđeno je novo popločavanje kamenim pločama, vrsta i boja kamena za popločavanje neće uticati na likovni izraz Trga. Predviđeno hortikulturno uređenje u potpunosti uvažava Trg kao spomenik prirodnog naslijeđa, zadržavajući postojeću vegetaciju, uz obogaćivanje zelenih površina novim vrstama. Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH dala je pozitivno mišljenje na ovo rješenje.

Izgradnja četvrte zgrade za socijalno ugrožene

Najveći projekat u 2022. godini bit će izgradnja zgrade za smještaj djece bez roditelja i socijalno ugroženih. Bit će to četvrta zgrada koju će Općina Stari Grad sagraditi za najugroženije kategorije stanovništva čime će im riješiti jedno od najvažnijih životnih pitanja, a to je krov nad glavom. Kako je najavio načelnik Hadžibajrić, ova zgrada gradit će se kao zajednički projekat Općine Stari Grad i Fondacije Hemiias, čiji je osnivač ugledni privrednik i veliki humanista Hajriz Brčvak, porijeklom iz Bijelog Polja. Zgrada će se graditi na zemljištu u vlasništvu Općine Stari Grad, u ulici Čadordžina, u mjesnoj zajednici Logavina. Izgradnja zgrade počet će u maju ove godine.

Najavljen je i nastavak izgradnje Muzeja Mersad Berber u ulici Zelenih beretki u prostoru veličine 450 metara kvadratnih koji Općina ustupa za potrebe muzeja. U budžetu Općine Stari Grad Sarajevo za 2022. godinu planirana su sredstva u iznosu od 300.000 KM za nastavak ovog projekta dok će Grad Sarajevo izdvojiti dodatnih 300.000 KM kako bi se nastavila njegova realizacija. Izgradnjom ovog muzeja, djela Mersada Berbera će, poput brojnih muzejskih, galerijskih i privatnih kolekcija širom svijeta, konačno imati svoje mjesto i u Sarajevu.

Godina značajnih priznanja

Na Darivi će se sagraditi objekat uz igralište Park mira na površini od oko 100 metara kvadratnih. Projekat je trebao biti završen prošle godine, ali je njegovu realizaciju usporilo nepostojanje vodovodne infrastrukture na ovom dijelu, te se u prošloj godini pristupilo iznalaženju rješenja i izradi još jednog projekta za vodovodnu mrežu od Bentbaše do Darive. Objekat će se sastojati od ženskog i muškog toaleta, toaleta za invalidna lica, prostorije za presvlačenje beba, manje trgovine, te ostave i pomoćne prostorije. Trgovina će biti manjih gabarita predviđena za prodaju sokova, vode, sladoleda itd.

Za Općinu Stari Grad je 2021. godina počela značajnim priznanjem koje je pripalo općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću, a to je Jubilarna nagrada za životno djelo za izvanredne rezultate u razvoju Općine Stari Grad i stvaranje ambijenta za biznis, doprinos afirmaciji općine, kontinuirano ulaganje u infrastrukturu i dugogodišnje prosperitetno vođenje Općine u interesu građana i biznisa.

Kako je počela, tako je i završila. Kraj 2021. godine Općina Stari Grad Sarajevo krunisala je priznanjem za najtransparentniju jedinicu lokalne samouprave u BiH, u ispitivanju otvorenosti i transparentnosti JLS od strane Udruženja građana ZaštoNe i inicijative Istinomjer. Ovo priznanje pripalo je Općini Stari Grad četvrtu godinu zaredom.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top