Hotel Ruža bez novca i aneksa za nastavak gradnje

01 hotel ruza marriott mostar apr 2018

Policiji u Mostaru nedavno je prijavljeno da je iz kruga hotela Ruža ukraden transformator vrijedan više od 100.000 KM, a prije toga prijavljivani su nestanci vrijednog ugrađenog materijala i opreme. Policija traga za počiniteljima, no mnogo je važnije pitanje kako je moguće da se u središtu grada takvo što dogodi, piše piše Večernji list BiH. Najvažniji razlog leži u činjenici što izgradnja ovoga hotela u najelitnijem dijelu grada, odakle se pruža pogled na UNESCO-ov spomenik Stari most, kasni godinama i što je zapravo investitor do sada prekoračio sve rokove, nije isplatio brojne obveze izvođačima radova te je krajnje neizvjesno hoće li se radovi uopće privesti kraju.

Prema navodima upućenih, za završetak radova potrebno je 15 milijuna KM, a do sada su, navodno, investirana 72 milijuna KM. Investitor Emir Kečo s adresom u BiH i Rusiji, međutim, ima dvostrukih problema kako bi cijelu priču doveo do kraja. Prvi se odnosi na činjenicu da je dosadašnje kreditne aranžmane sklapao uglavnom s Turkish Ziraat Bankom s kojom mu je prijašnja uprava u BiH progledavala kroz prste jer je posao imao političko pokroviteljstvo iz vrha SDA, odnosno Ankare.

Problemi s UNESCO-om

No, kada su nakon promjene na vrhu ove državne turske banke u BiH shvatili da je Kečo novac (pre)usmjeravao u druge aranžmane, nastao je problem. Sada se, naime, odbija nastavak financiranja ovoga aranžmana s obzirom na to da novac nije utrošen u ono za što je bio namijenjen. Drugi veći problem jest što Kečo nije ispunio ugovor ni nakon devetog aneksa kojim mu je produljivan rok za dovršetak radova i ispunjavanje predviđenih uvjeta. Naime, sada se pokušava isposlovati i deseti aneks za produljenje roka trajanja radova i ispunjavanje svih potrebnih uvjeta. No, prije nego što bi eventualno Agencija ispunila taj zahtjev, odluku za takvo što mora dati Vlada Hercegovačko-neretvanske županije. Taj scenarij za sada se ne čini izvjesnim. Prema službenim podacima, do sada je završeno 94 posto radova na objektu, koji se prostire na 32.000 četvornih metara i koji se gradi u skladu s franšiznim ugovorom sklopljenim sredinom 2016. godine s hotelskim lancem Marriott. Bankovna jamstva su, prema ugovoru s Agencijom, produljenjem vrijedila do 30. lipnja prošle godine. 
Na hotelu, čija je unutrašnjost u najvećem dijelu završena, smještajni kapaciteti dovedeni do vrhunske razine, sada se događaju problemi druge vrste. Nije problem samo s gradnjom nego i s dugovanjima tvrtkama koje su izvodile radove. A vlasti sumnjaju kako su nestanci pojedinih stvari iz hotela i u njegovoj okolici upravo povezani s time. Treba reći i kako jedno vrijeme hotel uopće nije imao osiguranje.

Hotel Ruža izgrađen je na većoj površini i s više katova nego što je imao prije rata te je čak prijetila suspenzija Staroga mosta i Staroga grada s UNESCO-ove liste zaštićenih spomenika. Investitor Kečo ipak je dogradio još jedan kat objekta. Uz to, za vrijeme izvođenja radova pokušalo se čak uzurpirati cestu koja vodi do mostarskoga Kujundžiluka. Naime, radnici su uklanjali nogostup i postavljali rubnike šireći površinu na štetu ove ceste koja je sužavana, a jedna je od žila kucavica prema ovome dijelu grada. Na kraju se ipak stalo na kraj tome bezakonju.

(Večernji List/foto:sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top