I dalje se čeka gradnja davno najavljenog kompleksa Crystalico u Tuzli

21 Crystalico TZ visual

Već oko pet godina najavljuje se početak izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa Crystalico u Tuzli koji će navodno promijeniti izgled grada i koštati oko milijardu konvertibilnih maraka.

Investitor je navodno u međuvremnu dobio urbanističku i lokacijsku dozvolu, pa se skoro svake godine iznova najavljuje početak gadnje.

Investitor je kompanija ARBA čiji su vlasnici Marlon Afzal Abdoelrahiman i Mohammed-Azem Rodjan sa nizozemskim adresama.

Gradnja kompleksa predviđena je na lokaciji nekadašnje Livnice čelika u Tuzli koju je kupio načelnik Kalesije Sead Džafić.

Trenutno nije jasno kakav je odnos Džafića sa investitorima, odnosno da li se on povukao iz projekta kao što se nezvanično govorilo.

Inače, sama komanija ARBA, prema podacima BiznisInfo.ba, godinama posluje bez ikakvih prihoda, i sa gubicima.

Posljednje četiri godine firma je imala 0 KM prihoda. Prošle godine je poslovala s gubitkom od 30.000 KM i imala je jednog zaposlenog. Kompanija ima imovinu od oko 400.000 KM, ali i obaveze od oko 620.000 KM.

Inače, cijeli kompleks je baziran na ideji kristala od soli koja je inače simbol Tuzle. Crystalico bi trebao biti sastavljen od pet jedinstvenih kula u obliku kristala soli, a izgradnja bi trebala trajati više od pet godina.

Kompleks će sadržavati stambeno-poslovne prostore, restorane, salone, dječija igrališta, kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima.

Ranije je Gradsko vijeće Tuzle prihvatilo Regulacioni plan Irac-jug što je otvorilo mogućnost za izgradnju kompleksa.

Sarajevska firma ADS Studio je uradila urbanističko–arhitektonski projekat stambeno-poslovnog centra radnog naziva Crystalico.

(biznisinfo.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top