Ilidžanska stanica vapi za obnovom

stara zeljeznicka stanica ilidzaStara Željeznička stanica na Ilidži, koja je izgrađena davne 1892, posljednjih 20 godina propada i predstavlja i sigurnosni problem za sve prolaznike. Skupština i Vlada KS-a spremne su zajedno s Općinom Ilidža pronaći adekvatan način za rješavanje imovinskopravnih odnosa kako bi se moglo krenuti s rekonstrukcijom ovog kulturno-historijskog spomenika.

Kako je istakao Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine KS-a, krajnje je vrijeme da se ovo pitanje pomakne sa mrtve tačke.

Rješavanju ovog problema pristupit će se multiresorno, tačnije, bit će uključeno Ministarstva finansija, kulture i sporta, te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kazao je Čelik. Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža, ističe da je prostor ruševina i ujedno nacionalni spomenik.

''Općina Ilidža nema ni zakonsko pravo da sama obnavlja stanicu, ali smo spremni za realizaciju projekta ako Vlada FBiH u čijoj je nadležnosti da saglasnost'', rekao je Memić.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a Faruk Kapidžić istakao je da je važno da se sačuva vanjski izgled stare Željezničke stanice, čiju bi rekonstrukciju nadgledalo resorno ministarstvo.

''O unutrašnjoj namjeni odlučit će Općina Ilidža'', naveo je Kapidžić.

Nakon što Kanton Sarajevo od Općine Ilidža dobije potrebnu dokumentaciju, u roku od 15 dana razgovarat će se sa predstavnicima federalne vlasti. Aktivnosti oko obnove radit će se u skladu sa Zakonom o kulturno-historijskom naslijeđu, te će se precizirati dalji koraci kako bi se u roku od tri mjeseca riješili imovinski problemi koji onemogućavaju obnovu stare Željezničke stanice. Kanton Sarajevo osigurao je dio sredstava za sanaciju stanice.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top