Izgradnja nove centralne škole "Hasan Kikić" u Tetovu

zenica naselje tetovo osnovna skola hasan kikic 3D

Izgradnja nove centralne škole OŠ „Hasan Kikić“ u Tetovu kod Zenice uveliko je u toku. Prva faza radova podrazumijeva grube radove od temelja do krova.

Tenderska procedura

Podsjetimo, u aprilu 2016. godine u jednoj učionici obrušio se plafon, nakon čega je veći dio škole proglašen nesigurnim za boravak. Od tada se nastava odvija u improviziranim učionicama. Nakon više odlaganja, izgradnja potpuno nove školske zgrade počela je krajem marta. Cijeli projekt finansira Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK sa 2,5 miliona KM, a implementator je UNDP.

Kako nam je ispričala Hasna Alihodžić, direktorica OŠ „Hasan Kikić“ Tetovo, prva faza radova trebala bi biti gotova do kraja ovog mjeseca, a još se ne zna kada će početi druga.

"Sve je spremno za drugu fazu, samo se čeka da novac bude prebačen. Za tendersku proceduru potrebno je oko mjesec, tako da bi već trebalo krenuti u taj proces. Druga faza podrazumijeva unutrašnje uređenje, malterisanje, elektro i vodovodne instalacije, odnosno opremanje zgrade, kako bi djeca mogla useliti" – kaže Alihodžić.

Nova zgrada imat će osam učionica, dvije višenamjenske prostorije, informatički kabinet, prostor za biblioteku, upravne prostorije i kotlovnicu. S obzirom na to da će biti sastavljena sa salom za tjelesni i zdravstveni odgoj, bit će izgrađene i nove svlačionice.

Druga faza

Centralnu školu OŠ „Hasan Kikić“ u Tetovu pohađa skoro 350 učenika, a ukoliko na vrijeme krene druga faza radova, nastava u novoj školskoj zgradi mogla bi početi tek u drugom polugodištu školske 2018./2019. godine.

Osigurana 1,2 miliona KM

Kako nam je rekao Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, za drugu fazu radova koja će koštati 1,2 miliona KM osiguran je novac.

"Preostaje nam još unutrašnje uređenje, odnosno finalni radovi. Tender ćemo ubrzo raspisati, tako da bi radovi mogli odmah početi nakon što završi prva faza" – rekao je Sinanović.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top