Izgradnja novog terminala sarajevskog aerodroma ulazi u završnu fazu

foto aerodrom sarajevo nocnaIzgradnja nove zgrade terminala sarajevskog aerodroma ulazi u završnu fazu, a završetak radova očekuje se ove godine, piše portal Ex-Yu Aviation News.

Nova zgrada prostire se na četiri sprata i 10.000 kvadratnih metara. Sadržavat će dvanaest šaltera za prijavu, pet gateova i jedan stakleni zračni most koji je već montiran i povezan sa zgradom.

Dva postojeća zračna mosta bit će zamijenjena kako bi odgovarala novopostavljenom. Novi objekt povezan je s postojećim terminalom u jedinstvenu funkcionalnu jedinicu s kapacitetom za promet dva miliona putnika godišnje.

Aerodrom je u procesu postavljanja novog automatiziranog sistema za rukovanje prtljagom. U toku su i radovi na proširenju prostora za parking aviona. Kada bude dovršen, imat će jedanaest mjesta za parkiranje aviona, u odnosu na sadašnjih sedam.

Kao rezultat toga, kapacitet pretovara bit će povećan za 60 posto.

Kako najavljuju popratit će ga opsežni radovi na elektroinstalacijama i kanalizaciji zračne luke. Aerodrom planira u narednom razdoblju produžiti uzletno-sletnu stazu za 550 metara. Za to je već kupio 60.000 kvadratnih metara zemljišta i počeo s čišćenjem terena.

(exyuaviation.com)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top