Izgradnja Univerzitetske biblioteke ide planiranom dinamikom

univerzitetska biblioteka mart.2024Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Adna Mesihović i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj obišli su gradilište Univerzitetske biblioteke na lokaciji Kampusa UNSA, jednog od najznačajnijih projekata za KS i Bosnu i Hercegovinu.

Kako je istaknuto, projekt izgradnje biblioteke koji u punom iznosu od 22 miliona dolara finansira Saudijski fond za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, ide planiranom dinamikom.

Riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciju u univerzitetsku infrastrukturu. Biblioteka će biti smještena na prostoru od oko 14.000 metara kvadratnih i bit će dostupna za više od 22.000 korisnika.

"Imponuje mi da je izgradnja započela i da će biti završena u mom mandatu, te da ćemo građanima BiH pokloniti prelijepu biblioteku. Ona je prva u nizu objekata koje ćemo u prostoru Kampusa graditi u narednom periodu. Ideja i ambicija Vlade KS je da cijeli ovaj prostor preuredimo u naučno, istraživačko i arhitektonsko zdanje koje će biti na ponos svih nas", rekao je premijer Uk.

Ministrica Mesihović naglasila je da Univerzitetska biblioteka treba da bude srce UNSA, omogućavajući studentima, nastavnicima i istraživačima pristup relevantnim materijalima potrebnim za učenje, podučavanje i istraživanje.

"Značajna arhivska građa koja je dostupna ima veliku važnost, jer predstavlja temelj za proučavanje historije, očuvanje kulturnog naslijeđa i podršku istraživanjima, i kao takva zaslužuje adekvatno mjesto poput Univerzitetske biblioteke. Iako je projekt dugoročan i mnoge Vlade su propustile da ga privedu kraju, vjerujem da će ovoga puta, nakon mnogo godina, ista zasjati onako kako to Kanton Sarajevo i njegove građanke i građani zaslužuju", rekla je ministrica Mesihović.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top