Još jedna godina prođe, a od škole na Stupu ništa

osnovna skola stup visual

Kako trenutno stvari stoje od izgradnje osnovne škole u ilidžanskom naselju Nukleus Stup nema ništa. Nažalost, još jedan godina je potrošena a ništa se nije uradilo da se riješi problem oko predložene lokacije koja je pod “sudskom privremenom zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina” sa nepoznatim rokom skidanja.

Urađen elaborat

Ovaj problem nakon Zvonka Marića, šefa Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS, problematizirala je i zastupnica Segmedina Srna Bajramović. Od ilidžanskog načelnika Nermina Muzura tražila je odgovor na brojna pitanja.

"Zanima me da li su riješeni imovinsko-pravni odnosi u vezi prvobitne lokacije za JU OŠ "Jedanaesta OŠ " te da Ii imaju informaciju o stanju predmeta i njegovom mogućem završetku? Također, interesuje me i to da Ii je Općina Ilidža u saradnji sa Službom za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje i Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS uradila elaborat o opravdanosti osnivanja škole na alternativnoj lokaciji" – pitala je Srna.

Novac za prijevoz

Tražila je i podatak koliko se novca izdvaja za prijevoz učenika na relaciji od Stupa do Prve osnovne škole Ilidža te koliki je broj učenika koji putuju svakodnevno na relaciji od Ilidže do Stupa.

"Općina je u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izradila elaborat o opravdanosti osnivanja škole. Taj dokument odnosi se na lokaciju planiranu RP, ali i na alternativnu lokaciju. Za prijevoz učenika JU Prva OŠ od Stupa do Ilidže planirano je u budžetu 50.000 KM. Ovu liniju koristi 229 učenika" – naveo je u svom odgovoru načelni Muzur.

Sredstva za izgradnju škole na Stupu planirana su u budžetu Općine Ilidža u iznosu od 70.000 KM.

(Avaz)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top