Kanton Sarajevo dobija najmoderniji Centar za udomljavanje pasa u Prači

azil praca 2024 foto vlada ksPremijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar privrede KS Zlatko Mijatović i direktorica KJP „Veterinarska stanica“ Nasiha Spahić obišli su radove na izgradnji novog Centra za udomljavanje pasa u Prači.

Kako je istaknuto prilikom obilaska gradilišta, ovaj projekt ima ključnu ulogu u rješavanju problema napuštenih pasa u Kantonu Sarajevo. Vlada KS projekt podržava sa 3,5 miliona KM.
"Vlada Kantona Sarajevo gradi najmoderniji centar za udomljavanje pasa. Centar u Prači postaje mjesto gdje se rađaju sretne priče s novim počecima", rekao je premijer Uk tokom posjete Centru, čija se prva faza izgradnje privodi kraju.

Nakon što su srušeni objekti starog i neuslovnog azila za pse, te izvršena priprema gradilišta, u toku je izgradnja tri paviljona namijenjena za smještaj pasa. U drugoj fazi predviđeno je opremanje glavnog objekta i izgradnja dodatna dva paviljona za smještaj pasa, dok će se u trećoj fazi pristupiti vanjskom uređenju prostora, nakon čega će biti upriličeno svečano otvorenje Centra.

"Izgradnjom novog Centra želimo pružiti sigurno sklonište za napuštene pse, ali i poticati njihovo udomljavanje, stvarajući time prostor gdje ljubav prema životinjama može zaživjeti u punom sjaju", rekao je ministar privrede KS Zlatko Mijatović.

Centar u Prači funkcionište na principu „No kill“ prihvatilišta i poštuje sve standarde humanog zbrinjavanja pasa."Napominjem, Ministarstvo privrede KS svake godine implementira programe besplatne sterilizacije i kastracije pasa i mačaka lutalica, njihove vakcinacije, identifikacije i drugih mjera zdravstvene zaštite. Po tretmanu psi

i mačke se ne vraćaju na ulicu nego se odvode u prihvatilišta, odakle dalje budu zbrinuti odnosno udomljeni", dodao je ministar Mijatović.

U narednom periodu Ministarstvo privrede će zaključiti sporazume s veterinarskim stanicama koje će raditi na implementaciji ovih mjera.

(sa-c.net / foto: Vlada KS)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top