Korak bliže izgradnji univerzitetskog kampusa u Tuzli

tz kampus visual

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić uručio je rektorici Univerziteta u Tuzli Nermini Hadžigrahić, urbanističku saglasnost koja označava početak aktivnosti u procesu gradnje ambicioznog projekta modernog kampusa Univerziteta u Tuzli.

Lugavić je istakao kako će ovaj projekt pružiti izuzetne uslove za razvoj grada Tuzle.

"Imamo velike planove u smislu prenamjene objekata, fakulteta koji će se izmjestiti, odnosno prostora koji će se osloboditi, jer ih želimo iskoristiti za hub-ove za freelancere, za radionice, za akceleratore, za obrte, stare zanate, jer to su idealni prostori za razvoj grada Tuzle, posebno razvoj novih tehnologija za mlade osobe, praveći im uslove da ostaju ovdje".

Rektorica Hadžigrahić, zahvalila se gradonačelniku Lugaviću na podršci, te je istakla da će se projektom izgradnje Kampusa omogućiti unapređenje nastavnih programa, istraživanje novih disciplina, ali i jačanje veza između Univerziteta i lokalne zajednice, stvarajući inspirativno okruženje za studente, ali i zaposlenike Univerziteta u Tuzli.

Izgradnja kampusa predstavlja temelje za budući razvoj visokog obrazovanja u Tuzli, a ova faza obuhvatiće visokoškolske ustanove: Pravni fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Ekonomski fakultet i Filozofski fakultet, a također i formiranje objekta obrazovne djelatnosti – visokoškolske ustanove laboratorijski kompleks Mašinskog fakulteta.

Iz Grada Tuzla su naveli da će kampus donijeti i ekonomske benefite za grad, stvarajući nova radna mjesta, ali daće i ključni doprinos razvoju zajednice i regije.

Podsjećamo budući kampus treba da bude izgrađen na lokaciji nekadašnje vojne kasarne. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzle odražnoj krajem februara ove godine usvojen je Regulacioni plan Kampusa Univerziteta u Tuzli. Usvajanjem Regulacionog plana ostvareni su preduslovi za projektovanje i izgradnju Kampusa Univerziteta u Tuzli.

U prvoj fazi realizacije projekta predviđeno je da šest fakulteta Univerziteta u Tuzli bude preseljeno u kompleks kampusa, za čiju je cjelokupnu izgradnju neophodno osigurati okvirno 300 mil KM.

U novembru ove godine nakon sprovedenog tendera odlučeno je da Studio Dva iz Ilidže bude angažovan za usluge projektovanja građevina prve faze razvoja kampusa Univerziteta u Tuzli i to za:

LOT 2 – Glavni projekat Građevine 2 (Farmaceutski fakultet)
LOT 3 – Glavni projekat Građevine 3 (Akademija dramskih umjetnosti).

Dogovorena vrijednost posla je, kako se navodi u obaviještenju, za ova dva lota 73.680 KM bez PDV-a.

Nešto ranije, u oktorbu je odlučeno da LOT 1 – Glavni projekat Građevine 1 (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Ekonomski fakultet, Filozofski fakultet, Pravni fakultet) bude dodijeljen grupi ponuđača koju čine banjalučki Urbis centar i Institut za zaštitu i ekologiju RS za iznos od 180.000 KM bez PDV-a.

(eKapija)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top