Kreće gradnja kompleksa "Park Residence" iznad Sarajeva

crni vrh park residence visual

Krajem proljeća ove godine sarajevska firma "Top One" počet će gradnju jedinstvenog stambeno-poslovnog kompleksa "Park Residence" na Crnom Vrhu.

Kako su rekli za eKapiju, kompleks je osmišljen po uzoru na najmodernije svjetske projekte iz ove oblasti, u duhu urbanog življenja.

"Imat će dvije suterenske etaže gdje će biti smještena garažna mjesta za stanare i poslovne jedinice namijenjene poboljšanju kvaliteta i standarda života, a koje uključuju market, vrtić, restoran, apoteku, polikliniku, spa centar, fitnes centar, frizersko kozmetičke usluge i mnoge druge sadržaje, namijenjene stanarima i široj lokalnoj zajednici" - ističu iz "Top One".

Pet objekata

Iznad suterenskih etaža planirana je izgradnja pet stambenih objekata u kojem će biti stambene jedinice "čistih i prostranih vizura", različite kvadrature.

"Naš primarni cilj je kvaliteta stanovanja i ogleda se u planiranom 24-satnom osiguranju objekta, toplim vezama između suterenskih etaža i stambenih objekata, zelenoj površini koja će biti između zgrada, parkovima za djecu, grijanjem i hlađenjem u objektu putem sistema toplotnih pumpi, kao i pratećim sadržajem u suterenskim etažama" - navode.

Kako ističu, dvije godine nakon početka radova može se očekivati da će prva faza biti otvorena, a godinu nakon toga cijeli kompleks. Vrijednost cjelokupne investicije će biti poznata sa zaključenjem tendera.

Kako objašnjavaju iz firme "Top One", ova lokacija je nemarom prethodnih vlasnika bila zapuštena i služila je čak i kao deponija smeća.

"Odgovorno tvrdimo da ni u kojem slučaju ne uzurpiramo niti uništavamo bilo kakvu javnu zelenu površinu, naprotiv, u našem projektu je detaljno planiran koncept hortikulture, čime ćemo to zapušteno područje oplemeniti novim rastinjem. Skrenuli bismo pažnju da smo možda jedina investicijska firma koja je detaljno analizirala i angažovala stručna lica koja su izradila elaborat uticaja gradnje našeg projekta na okruženje, te smo u skladu sa zaključcima elaborata i napravili, tj. isprojektovali cjelokupni kompleks u skladu sa najstrožijim evropskim i svjetskim eko normama za zaštitu okoliša" - navode.

Hoteli na Igmanu i Trebeviću

Inače, na ovoj lokaciji je prije rata započeta izgradnja poslovne zgrade koja nikada nije dovršena i danas je devastirana.

"Taj prostor je stajao zapušten više od 30 godina. Lokacija na kojoj je planirana gradnja naselja se nalazi na uzvišenju i svojom pozicijom je jedinstvena na ovom dijelu grada, jer ima pogled prema cijelom Sarajevu" - kažu iz firme, piše eKapija.

Firma "Top One" će početkom aprila otvoriti hotel O3 na Igmanu, a na toj planini planiraju i izgradnju sportsko-rekreativnog centra koji uključuje fudbalske terene po FIFA i UEFA standardima, teniske terene, kao i zatvorenu halu za dvoranske sportove.

U planu je gradnja još jednog hotela na Trebeviću.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top