Krematorij u Vlakovu će biti završen naredne godine

02 krematorij vlakovo visual

Pripremni radovi za izgradnju krematorija počeli su još prije dvije godine. Idejnim projektom predviđeno je da se izgradnja obavlja u dvije faze. U toku je prva faza koja podrazumijeva zemljane radove i izradu armirano-betonske konstrukcije na površini od 1.480 kvadrata. U drugoj fazi planirano je izvođenje građevinsko-zanatskih radova.

Probijen rok

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta probijen je rok predviđen za završetak radova prve faze, pa se otvorenje krematorija očekuje 2020. godine.

"Po završetku planiranih radova krematorij će, između ostalog, sadržavati tehnički blok za obavljanje pogrebne djelatnosti, mrtvačnicu, prostorije za opraštanje od umrlih i identifikaciju. Također, planirano je proširenje parking prostora" – kazali su nam iz preduzeća „Pokop“.

Iako još nisu poznate cijene, iz preduzeća sa sigurnošću tvrde da će usluge kremiranja biti jeftinije nego do sada, jer će građani posmrtne ostatke svojih najmilijih moći kremirati u svojoj državi, što automatski umanjuje troškove transporta.

Također, naglašavaju da krematorij ne zagađuje okolinu.

Nema zagađenja

"Višestruke prednosti kremiranja posmrtnih ostataka odavno su poznate u svijetu. Prije svega, to su prednosti s ekološkog i medicinskog aspekta. Za tradicionalna groblja potrebno je osigurati veliku površinu zemlje kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva za sahranjivanjem, dok je u slučaju kremiranja ta potreba mnogo manja. Također, ovom uslugom smanjuje se i zagađivanje zemljišta" – dodali su iz „Pokopa“.

Projekt vrijedan 2,5 miliona KM

Iako je strategijom razvoja KS do 2020. godine bila predviđena izgradnja objekta za tretman i zbrinjavanje medicinskog otpada, sredstva za ovu namjeru nikad nisu osigurana. Za izgradnju krematorija po evropskim standardima zaduženo je preduzeće „Prograd“, a ukupna cijena projekta je oko 2,5 miliona maraka. Novac je izdvojio „Pokop“.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top