Ledena dvorana u Skenderiji dobit će novi i moderniji izgled

skenderija ledena dvorana visual 1

Trenutno je u toku izrada idejnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije i sanacije ledene dvorane koja je izgrađena u sklopu Centra Skenderija, a koji bi okvirno trebali biti gotovi za tri mjeseca.

Amer Kapo, direktor Centra Skenderija istakao je da se obnovom nastoji promijeniti namjena ove dvorane i da ona bude namijenjena samo ledenim sportovima i da to bude praksa svih 365 dana u godini.

"Međutim, s obzirom na to da trenutno Centar Skenderija posjeduje mobilno klizalište i ono će se moći podizati u slučaju potrebe, ali cilj je zaista da ledena dvorana bude ono što joj je i prvobitna svrha. To je ono što nedostaje gradu, a klizališta koja su se napolju organizovala pokazala su veliku zainteresovanost za tim sportom. Svakako, naše računice pokazuju da će se moći ostvariti i određeni prihodi tako da ni u jednom smislu", naveo je Kapo.

Sagovornik nam je pojasnio da će i sama unutrašnjost dvorane biti prilagođena ledenim sportovima, bit će napravljena mala tribina i postavit će se mobilno klizalište koje Centar Skenderija posjeduje. Izgled će biti izmijenjen i modernizovan, ali prije svega funkcionalan.

"Šteta je da sva oprema koju posjedujemo stoji u magacinima neiskorištena. Očekujemo da za tri mjeseca imamo završene idejne i izvedbene projekte i nakon toga ćemo iznaći finansijska sredstva kako bismo krenuli sa realizacijom. Nadam se da će Vlada KS podržati izgradnju jer je i ona vlasnik, a i zaista postoji interes da se to uradi jer su oni i finansirali izradu ovog projekta", naveo je Kapo.

Ledena dvorana u Skenderiji je pretrpjela veliku materijalnu štetu 2012. godine kada se zbog velikog snijega u Sarajevu u potpunosti urušila.

"Tada je propao krov i dio podne podloge. I zaista svi mi koji učestvujemo u izradi ovog projekta trudimo se da prije svega bude što kvalitetnije, a i da ne prelazi velike cifre", poručio je Kapo.

Istakao je i to da će se po završetku tih projekata tačno znati koliko će novca trebati za obnovu ledene dvorane i koliko će dugo ona trajati. Naglasio je da se u prethodnom periodu špekulisalo o cijeni između 5 i 7 miliona KM, ali kako je naveo, prema procjenama, taj iznos bi trebao biti manji.

"Taj iznos bi mogao biti manji od 5 miliona KM, ali naravno opet je riječ o procjeni, ali vjerujem da će konačni rezultati to i potvrditi", zaključio je Kapo.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top