Na Čengić Vili planirana izgradnja više stambenih zgrada

up rjesenje ch willa III

Planira se gradnja više stambenih građevina u sarajevskom naselju Čengić Vila zbog čega su mještani nezadovoljni, strahujući da će biti uskraćeni za zelene površine. Već je zakazana javna rasprava o regulacionom planu kojim je predložena izgradnja.

Riječ je o regulacionom planu "Hepok Čengić Vila III" kojim se dominantno tretira prostor u ulici Gradačačka. Na spomenutom prostoru, koji je pripada općini Novi Grad Sarajevo, planirana je izgradnja zgrada sa sedam, osam i devet spratova. U ovim zgradama bili bi i poslovni prostori.

Realizacija ovog prostornog plana značit će i rušenje postojećih garaža, ali će problem u realizaciji biti klizište. U dokumentima kojima se tretira planirana izgradnja više puta je istaknut ovaj problem.

"Klizište u Gradačačkoj ulici predstavlja veoma kompleksan zadatak za sanaciju. Ovo klizište je velikog rasprostranjenja, s promjenjivom morfologijom i sastavom inžinjersko-geološkog profila. Dodatni problem predstavlja postojanje individualnih stambenih građevina u ulici Safeta Hadžića, neposredno uz klizni odsjek", obrazloženo je te naglašeno da na ovom području postoje i podzemne vode na dubini od 2,8 do 8,2 metara.

Ocijenjeno je da će se klizište moći sanirati izgradnjom višeetažne nadzemne garaže i građevina kolektivnog stanovanja. Ukazano je će od strukture zemljišta ovisiti kakva će ta garaža biti.

"Broj parking mjesta u planiranoj garati zavisit će od arhitektonskog rješenja koje će biti uslovljeno geomehaničkim karakteristikama terena", naglašeno je.

Dio stanovnika tvrdi da će izgradnjom spomenutih zgrada biti uskraćeni za zelene površine te su pokrenuli peticiju kojom se protive realizaciji predloženog regulacionog plana. Smatraju da je ovo nastavak neprimjerene izgradnje u glavnom gradu kojom se narušava kvalitet života.

Međutim, regulacionim planom se obavezuje na "zadržavanje postojećih zelenih površina" te da se predvidi "30 posto zelene površine od ukupne građevinske parcele". No, i po pitanju koncipiranja zelenih površina kao problem je istaknuto klizište.

Regulacioni plan i urbanističko rješenje su od 17. januara do 6. februara ove godine dostupni na uvid od 8:30 sati do 15 sati u Mjesnoj zajednici Čengić Vila, Mjesnoj zajednici Staro Hrasno, Mjesnoj zajednici Aneks i Općini Novi Grad. Javna rasprava je zakazana za 6. februar u 17 sati u Općini Novi Grad.

Podaci o planiranoj izgradnji su dostupni na ovom linku.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top