Na Igmanu se gradi najveći zatvor na Balkanu

zatvor igman apr.2022Na planini Igman, nadomak glavnog grada BiH, gradi se najsavremeniji i najveći zatvorski kompleks, odnosno najveća pritvorska jedinica na Balkanu. Ekipa O kanala i Oslobođenja obišla je gradilište, koje svakim danom poprima obrise budućeg zatvora u koji će biti izmješten Kazneno-popravni zavod Sarajevo, trenutno, ali i godinama unazad, smješten u samom centru grada.

Izgradnja zatvora riješit će i pitanje smještaja sudova u Sarajevu, ali i pitanje izgradnje specijalnih i specijalističkih infrastrukturnih objekata za obuku policijskih i sigurnosnih tijela u BiH.

Novi zatvor nalazit će se na oko 15 kilometara od centra grada. Sam proces izgradnje zatvorskog kompleksa na Igmanu je u završnoj fazi. Okončani su radovi na upisu u grunt 500 duluma zemljišta i upisivanju imovine na Federaciju BiH. Pritvorska jedinica, koja će biti najveća i najsavremenija na Balkanu, zauzimat će 50 duluma, a budući zatvorenici će biti smješteni u više od 150 ćelija. Budući pritvorski kompleks na Igmanu imat će kapacitet za prijem više od 300 zatvorenika. Bit će izgrađen po najvećim sigurnosnim standardima EU, kako bi se osiguralo da zatvorenici ostanu tamo gdje im je i mjesto, te samim tim spriječe sve druge moguće koruptivne radnje.

Menadžment sarajevskog zatvora, nakon izgradnje kompleksa na Igmanu, prostorije u kojima se trenutno nalazi zatvor predat će na korištenje Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu, kao i Zatvorskoj policiji.

''Rješavanjem pritvorske jedinice KPZ Sarajevo, mi omogućavamo Zatvorskoj policiji da ima veći broj prostorija za realizaciju mjere zadržavanja. To je ona mjera do izricanja ili odbijanja realizacije mjere pritvora, pojašnjava Faruk Zubčević'', direktor KPZ-a Sarajevo.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top