Nakon pauze od godinu dana nastavljeni radovi na mostarskom hotelu Ruža

10 hotel ruza marriott mostar apr 2018

Nakon više od godinu dana obustave radova na prijeratnom hotelu Ruža koji je bio jedan od simbola Mostara ponovno je oživjelo gradilište, te bi se nakon brojnih najava vrata prijeratne ljepotice u gradu na Neretvi mogla konačno otvoriti na proljeće naredne godine.

Radovi koji se zahuktavaju počeli su prije pet dana, a kako nezvanično saznajemo razlog zbog čega je gradnja stajala više od godinu dana bilo je neplaćanje za izvršene poslove. Kako je to sada izmijenjeno radovi su otpočeli.

Otvaranje s turističkom sezonom

"Dosta još ima poslova da se uradi ali sudeći prema dinamici realno bi bilo očekivati da se sve završi do proljeća. Tako da bi konačno ovaj objekt svoja vrata trebao otvoriti prije početka ljetne turističke sezone", kazao je dobro upućeni izvor.

Oživljavanje radilišta razveselilo je i građane Mostar, koji nam kažu kao je krajnje vrijeme da se ovaj konačno objekat završi i da se s njim dio grada koji gravitira prema Staroj gradskoj jezgri napokon urbanizuje, kako to i priliči jednom turističkom središtu.

U toku su radovi na izgradnji puta i parking prostoru ispred hotela, što će u konačnici značiti puno za sve građane , jer više od godinu dana građevinski materijali onemogućavaju normalno odvijanje saobraćaja u zoni koja gravitira prema Staroj gradskoj jezgri.

Podsjetimo da je Hotel Ruža privatiziran prije dvije decenije i gradi se u skladu s franšiznim ugovorom sklopljenim 2016. s prestižnim hotelskim lancem "Marriott" , te je prema posljednjim najavama koje je investitor Emir Kečo uputio Agenciji za privatizaciju HNK trebao biti završen do kraja juna ove godine, ali se radovi do sada nisu pokretali.

Direktor Agencije za privatizaciju HNK Dragan Bevanda za Klix.ba je prije devet mjeseci kazao kako je na objekt koji se prostire na čak 32.000 kvadrata u finalnoj fazi izgradnje, te da je završeno 90 posto posla.

Uložena 72 miliona maraka

Tada nam je Bevanda rekao da su u izgradnju objekta uložena 72 miliona maraka, te da je za nastavak radova potrebna nova dozvola zbog probijenih rokova radi objektivnih ili subjektivnih okolnosti. On je tada kazao da je završetak ovog objekta od velikog značaja, ne samo za Mostar i HNK , nego za čitavu državu.

Završetak dugo očekivanih radova bez sumnje nestrpljivo čeka stotinjak građana koji se nadaju zapošljavanju, jer je prema ugovoru o kupoprodaji predviđeno zapošljavanje 100 radnika.

Izgradnja ovog objekta od samog početak je izazivala pažnju šire javnosti, te je investitoru godinama gradnja velebnog objekta bila uskraćena zbog prijetnje UNESCO-a da će Stari grad i Stari most u Mostaru biti skinuti s popisa Svjetske kulturne baštine.

Tvrdili su kako poslijeratna "Ruža", koja je četiri puta veća od prijeratne, arhitektonski odudara od okolnih zgrada te time narušava ambijent Staroga grada. Kada je nakon niza peripetija UNESCO dao zeleno svjetlo za gradnju, investitor je najavljivao tužbu protiv Grada Mostara, ali je od toga odustao.

(klix.ba/foto:sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top