Odabran izvođač radova na rekonstrukciji "Austrijske kuće" u Sarajevu

austrijska kuca prvoplasirani rad 3D

Nakon žalbenog postupka konačno je odabran izvođač radova na izgradnji objekta Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina u općini Cenar Sarajevo.

Firma Džekos d.o.o Sarajevo dobila je posao vrijedan 2.924.846,84 KM sa PDV-om.

U okviru ove kuće biće smješten i Centar za zdravo odrastanje djece.

Podsjećamo riječ je o "Austrijskoj kući" objektu izgrađenom za vrijeme Olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, tokom kojih su u njoj boravili austrijski olimpijci.

Objekat je nakon Olimpijade dodjeljen gradu na korištenje, te je služio kao mjesto za druženje i održavanje kulturnih manifestacija. Građevina je oštećena u proteklom ratu, te od tada čeka na renovaciju.

U oktobru 2018. godine općinski načelnik, općine Centar, Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar u svrhu izgradnje rekonstrukcije objekta "Austrijske kuće" u parku u Ulici Patriotske lige, u parku kod Druge gimnazije gdje je nekada i postojala.

Za ovu rekonstrukciju Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni provela je i proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Austrijske kuće.

Na objavljeni konkurs, koji je bio otvoren u periodu od 19. maja do 27. juna 2017. godine, pristiglo je 26 radova koji su od 8. do 15. novembra 2017. godine bili izloženi u galeriji Collegium Artisticum.

Od pristiglih radova prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 KM osvojili su arhitekte Ilma i Zejd Kobilica, sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom Brick Line.

(Akta.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top