Odavno probijen rok za završetak "Sarajevskog ćilima"

sarajevski cilim visual 01

Rekonstrukcija šetališta kod Velikog parka najavljena je još prošle godine, a tada su s velikim entuzijazmom iz Općine Centar govorili o ovom projektu koji su nazvali “Sarajevski ćilim”.

Međutim, spomenuta rekonstrukcija još nije završena, a građani Sarajeva se pitaju do kada će ovo šetalište biti zatvoreno.

Rok 70 dana

Građevinska firma ITC d.o.o. Zenica izvodi radove na ovom projektu, za koji je Općina Centar u 2022. godini osigurala u budžetu 1.650.000 KM.

Iako je na tabli na gradilištu navedeno da radovi počinju 26. decembra 2022. godine, a rok za završetak je 70 dana od početka, kraj se ne nazire, a od početka radova prošlo je pet mjeseci.

Još je nepoznato šta je dovelo do toga da rok bude probijen te da li će ovaj “ćilim” biti uopće gotov do početka Sarajevo Film Festivala, kada će grad biti prepun turista.

Planska rekonstrukcija

Prilikom prezentacije projekta istaknuto je da su pješačke površine na navedenoj dionici prekrivene asfaltom koji je u velikoj mjeri oštećen i dotrajao te da u dosadašnjem periodu nije izvršena planska rekonstrukcija, već su rađene samo povremene sanacije, a što je vremenom dovelo do toga da pješačka zona ima više vrsta ugrađenih materijala.

Planirana je ugradnja vodilica za slijepe osobe, kao i izgradnja javnog toaleta. Duž novog šetališta, od najmodernijih materijala moguće je napraviti i umjetničke instalacije, čija će praktična strana biti korištena za odmor šetača.

Koncept projekta

U opisu koncepta projekta navedeno je da se kombinacijom više vrsta kamenih ploča i zelenila, duž šetališta, stvara jedinstvena površina - "ćilim", po čemu je projekt i dobio naziv "Sarajevski ćilim".

Kako su iz Općine kazali, cilj projekta je sigurno i vizuelno primamljivo šetalište s pratećom infrastrukturom, u urbanom centru grada. Važnost realizacije ovog projekta posebno se ističe u kontekstu Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, koji zauzima centralno mjesto novog šetališta, a koji bi ovakvim uređenjem dobio okruženje kakvo mu priliči.

(avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top