OŠ Aneks se ipak otvara u septembru

02 osnovna skola aneks 09.05.2018

Prema najavama Elvira Kazazovića, ministra za obrazovanje KS-a, Osnovna škola Aneks otvorit će vrata za učenike u septembru. Ističe da je preostalo još da se završe formalno-pravni poslovi, ali da će sve biti završeno do početka školske 2018/2019.

"Trenutno radimo na formiranju v.d. Školskog odbora koji će birati v.d. direktora škole. U toku je javna nabavka za namještaj i sve ostalo što je potrebno kako bi škola spremno dočekala učenike", rekao je Kazazović.

Prema anketi koja je provođena u četiri škole, za prelazak u školu na Aneksu se izjasnilo do 250 učenika, a prema standardima da bi se osnovala škola, potrebno je da ima minimalno 18 odjeljenja. S obzirom na to da, prema normativima usvojenim prije nekoliko dana, u razredu može biti minimalno 16, optimalno 22 i maksimalno 28 učenika, to znači da će škola na Aneksu imati maksimalno 14 odjeljenja.

"Naš cilj je da se škola otvori što prije jer je sigurnost djece koja pješače do škola “Mehmedalija Mak Dizdar”, “Osman Nakaš”, Hrasno i “Džemaludin Čaušević” ugrožena. Uprkos onima kojima iz nekog razloga smeta ova škola, ona će biti otvorena. Niko ne spominje devet škola u Starom Gradu i Centru, gdje je problematičan broj učenika, nego se priča o školi čiji je rad opravdan", navodi ministar.

U gradnju škole je uloženo sedam miliona KM.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top