Osnovna škola na Šipu spremna za prve učenike

skola sip ucionica tabla foto vlada ks okt 29 21

Novoizgrađena Osnovna škola na Šipu zvanično će biti otvorena u ponedjeljak, 1. novembra. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, v.d. direktorica Javne ustanove “Djeca Sarajeva” Alma Trnka, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, te općinski vijećnici posjetili su danas ovu školu.

Načelnik Mandić potpisao je ovom prilikom upotrebnu dozvolu, čime je objekt škole zvanično predat Ministarstvu za odgoj i obrazovanje na upravljanje.

"Kao što smo i najavili, u ponedjeljka otvaramo vrata ove škole. Oglasit će se i prvo školsko zvono za 90 prvih učenika. Po svojim standardima, ova škola će biti barem deset godina ispred onoga što piše u pedagoškim standardima i normativima. Bit će nam zadovoljstvo što će učenici dobiti priliku da pohađaju školu blizu svoje kuće", rekla je ministrica Hota–Muminović, nakon što je preuzela ovaj dokument.

Sastavni dio objekta škole bit će i vrtić, čije otvaranje se očekuje iduće godine. Prema riječima premijera Forte, očekivanja su da se to desi već na proljeće.

"Nekoliko dana prije otvorenja škole, želimo naglasiti da će u sastavu škole biti i vrtić. Očekujemo da će biti otvoren na proljeće iduće godine. Rebalansom budžeta Kantona Sarajevo izdvojeno je 350.000 KM, koje ćemo u saradnji sa Općinom Centar utrošiti u opremanje vrtića. Radujemo se da će ovo naselje, pored moderne škole, dobiti i vrtić", istakao je premijer Forto.

S obzirom na velike liste čekanja na području općine Centar, direktorica Trnka izrazila je zahvalnost Vladi KS, resornom ministarstvu i Općini Centar što su planiranjem vrtića pokazali da vode brigu o našim najmlađim stanovnicima ove lokalne zajednice.

"Vrtić u okviru škole će se sastojati od jedne odgojne grupe uzrasta od tri godine pa do polaska u školu, imat će maksimalno 30 djece, sa kojima će raditi dva odgajatelja, a bit uposlene i spremačica, te servirka. Očekujemo da objekt bude opremljen u skladu sa pedagoškom standardima i normativima", kazala je v.d. direktorica Trnka.

Načelnik Mandić istakao je kako se radilo o vrlo skupom i zahtjevnom projektu, koji je ove godine uspješno okončan zahvaljujući učešću Vlade Kantona Sarajevo.

"Mislim da je to model kako se trebamo ponašati. Za jednu lokalnu zajednicu gradnja škole ili nekog drugog velikog infrastrukturnog projekta je finansijski prevelik zalogaj, te je važno da imamo razumijevanje i podršku viših nivoa vlasti. Kada sam u februaru sa premijerom Fortom posjetio gradilište, koje je izgledalo tužno, bez radnika i bez perspektive, dogovorili smo se da će ova škola biti glavni infrastrukturni projekt u ovoj godini. Udružili smo snage i sredstva, te uspješno implementirali ovaj izuzetno značajan projekt", naglasio je načelnik Mandić.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top