Ovako bi trebala izgledati nova zgrada prekoputa Narodnog pozorišta u Sarajevu

hotel posta foto malcom

Nakon informacije da će se prekoputa Narodnog pozorišta u Sarajevu graditi zgrada od sedam spratova i podzemnom garažom na četiri etaže i to na mjestu starog hotela "Pošta", iz kompanije MALCom, u čijem je vlasništvu ova parcela, za Klix.ba su pojasnili kako će objekt izgledati te su komentarisali njegovu izgradnju.

Na početku razgovora su naveli kako je društvo MALCom osnovano 1990. godine sa sjedištem u Općini Centar u Sarajevu te da je vlasnik kompanije Enver Malagić.

Kako su dodali, firma je zgradu bivšeg hotela "Pošta" kupila prije 15 godina.

"Proteklih godina smo pokušavali dobiti potrebne saglasnosti za rekonstrukciju pomenute zgrade. Želja vlasnika zgrade je bila da se zadrži postojeći objekat, da se izvrši sanacija istog i da se dovede u stanje za upotrebu, ali, prema stručnom mišljenju Instituta za materijale i konstrukcije (IMK) Sarajevo, zidovi i vertikalni nosivi elementi su pretpjeli znatna oštećenja i postojeća konstrukcija objekta ne zadovoljava važeće propise vezane za sigurnost na djelovanje potresa", naveli su iz kompanije MALCom.

Shodno tome, kako su dodali, mišljenje IMK-a je da radove na ojačavanju temeljne konstrukcije nije moguće izvesti zbog podzemnih voda.

"Zbog toga je potrebno postojeću konstrukciju razgraditi i izgraditi novu u skladu s važećim propisima, kako bi se otklonili svi problemi vezani za postojeća oštećenja, slijeganje temelja, prisustvo podzemnih voda i otpornost objekta na gravitaciona i seizmička opterećenja", naveli su.

Zbog gore navedenih oštećenja i nemogućnosti dovođenja postojećeg objekta u stanje za upotrebu, on se godinama ne koristi, te kako su naveli iz MALComa, njegovo ruševno stanje predstavlja opasnost za sigurnost građana.

"Iz navedenih razloga donesena je odluka o izgradnji novog objekta na lokalitetu postojećeg, pri tome vodeći računa da se ne naruši ambijentialni izgled objekta. Prethodnih godina se više puta mijenjalo njegovo idejno rješenje, a sve s ciljem iznalaženja najbolje opcije koja bi bila prihvatljiva za Grad Sarajevo, Općinu Centar i investitora", pojasnili su.

Kako su naglasili, aktuelni idejni projekt predviđa izgradnju poslovnog objekta "Pošta" koji je planirano da ima podzemnu garažu i sedam spratova.

"Idejnim projektom je predviđeno da se na križanju ulica Branilaca Sarajeva i Kulovića, kao i u prizemlju objekta zadrži izvorni izgled fasade", poručili su iz MALComa.

Podsjećamo, danas će se ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu od 16:00 sati održati protesti građana koji su potpisali peticiju protiv izgradnje navedene zgrade. Jedno od objašnjenja je da su nezadovoljni ovakvom odlukom zbog toga što nedavno izgrađeni trg ispred Pozorišta mladih žele pretvoriti u ulaz/izlaz za podzemnu garažu.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top