Ove godine počinje izgradnja prve zgrade stambeno-poslovnog kompleksa "Crystalico"

21 Crystalico TZ visual

Na zemljištu nekadašnje Livnice u Tuzli ove godine počinje izgradnja projekta luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa "Crystalico", potvrdio je to za Akta.ba Marlon Abdoelrahiman, osnivač i prokurista u kompaniji ARBA – Crystalico.

Riječ je o jednoj od najvećih poslijeratnih investicija u BiH čija investicija se mjeri stotinama miliona KM.

"U ovoj godini počinjemo sa prvom fazom izgradnje koja se odnosi na izgradnju prve zgrade u okviru našeg kompleksa. Trenutno imamo spremne i odobrene dokumente kao što su urabanistička i lokacijska dozvola. Uređeno je zemljšite gdje se nalazila stara fabrika. Sada čekamo dozvolu za prvu zgradu, dokumentacija je predata, nakon čega možemo krenuti sa izgradnjom. Naš cilj je da nakon ljeta počnemo sa gradnjom zgrade", kazao je Abdoelrahiman.

Riječ je o najmanjoj zgradi ovog kompleksa koja će imati 34 sprata.

Abdoelrahiman je kazao da kada krenu sa izgradnjom prve zgrade, odmah će krenuti i sa prodajom stanova koji će se nalaziti u njoj. Na pitanje kada će se početi sa izgradnjom drugih objekata u sklopu ovog kompleksa, kazao je da će izgradnja druge zgrade i pratećih sadržaja zavisit od investitora ali i brzine gradnje.

"Ako investitori budu htjeli da sa izgradnjom druge zgrade krenemo odmah nakon ili uporedo sa prvom tako ćemo i uraditi. Možemo reći, da zbog samog koncepta kompleksa, kada krenemo sa izgradnjom prve zgrade krenut ćemo i sa izgradnjom šetnice ali i prvog segmenta šoping centra", kazao je.

Projekat je koncipiran kao grad u gradu, inapravljen je tako da su sve okolne zgrade jednako povezane i da ne odudaraju od cjelokupne zamisli jedinstvene urbane cjeline. Abdoelrahiman kaže da se ovdje radi o jedinstvenom projektu koji će omogućiti da se šetate od jedne zgrade do druge, uređenom šetnicom kojom će biti povezane. Šetnica koja je planirana da bude na prvom nivou povezat će okolne zgrade a na njoj će biti smješteni ugostiteljski i objekti zabavnog sadržaja. Na donjim nivoima nalazit će se šoping centar do kojeg će se moći doći iz svih zgrada.

Kako najavljuje plan je da se cijeli projekat završi za deset godina. Projekat su predstavili i na nedavno održanom 11. Sarajevo Business Forumu 2022.

Na pitanje zašto su se odlučili da ovaj projekat implementiraju u Tuzli, Abdoelrahiman je kazao, a zašto da ne.

"Tuzla je nakon našeg istraživanja jedina ponudila zemljište koje se nalazi u samom centru grada a slobodno je i dovoljno veliko za izgradnju jednog ovakvog projekta. Jedna od prednosti je i blizina aerodrome ali i najava izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo koji bi trebao da prolazi kroz Tuzlu. On će omogućiti bolju i bržu povezenost sa zemljama u susjedstvu, time doprinjeti bržem razvoju našeg projekta", pojašnjava.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Tuzle na sjednici koja se održala 2019. je prihvatilo Regulacioni plan Irac-jug koji je otvorio mogućnost za izgradnju ovog savremenog stambeno-poslovnog objekta.

"Crystalico" predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u Tuzli, a sadržavat će stambeno-poslovne prostore, restorane, salone, dječija igrališta, kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima.

Cijeli kompleks je baziran na ideji Kristala od soli obzirom da je cijelokupna istorija Tuzle vezana za so. Ideja je bila da oblici vertikalnih objekata budu tako formirani da se dobije utisak kristala koji izviruju iz tla. Osnova kristala su atomi, molekule ili ioni koji ga čine pravilno raspoređeni po određenom uzorku koji se ponavlja u sve tri dimenzije. Iz tog razloga kristali imaju veliku vrijednost.

Vlasnik zemljišta na kojem će se graditi ovaj kompleks je načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, koji će zajedno sa investitorima učestvovati u izgradnji naselja.

(akta.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top