Ove sedmice kreću radovi na mostarskom zatvoru

zatvor mostar bljesak info maj 2020

Nakon brojnih peripetija i činjenice da je prva faza radova okončana koncem 2012. godine, ovog tjedna kreće nastavak izgradnje nove zgrade Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) zatvorenog i poluotvorenog tipa u Mostaru, objavio je Avaz.

Riječ je o zatvorskom kompleksu koji se gradi u mostarskom prigradskom naselju Jasenica i koji se prostire na 50.000 kvadratnih metara, a koji je, zbog činjenice da je prema projektu zamišljen kao jedan od najsigurnijih zatvora, prozvan mostarskim Alkatrazom.

Druga faza radova, kako je potvrđeno Avazu iz Uprave KPZ-a Mostar, počet će u petak, praktično, uvođenjem izvođača radova u posjed.

Nakon Što su u okviru prve faze izgrađene četiri vrste zaštitnih zidova, zaštitni kanal, dvije radionice te kuhinja, kao i šetnica oko odjela zatvorenog tipa s ogradom visine od šest metara, s pet boksova, za što je iz federalne blagajne izdvojeno 3,3 miliona KM.

Sada će uslijediti izgradnja svih objekata i infrastrukture, što će koštati 2,9 miliona KM. I za ovu drugu fazu novac je, također, osiguran iz federalnog proračuna.

Upravo nedostatak novca je bio glavna kočnica za nastavak ovog projekta, a kada su sredstva osigurana 2018., skoro dvije godine se otegnuo postupak žalbi izvođača radova.

Inače, objekt mostarskog zatvora često je bio na meti kradljivaca, a najveća krađa je zabilježena 2016. godine kada su ukradeni aluminijska vrata i prozori dok su iz kuhinje za radnike otuđeni razni kućanski aparati.

(bljesak.info)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top