Počinju radovi na Muzeju stradanja građana BiH na mjestu zloglasnog logora Kod Sonje

logor kod sonje vogoscaDirektor Javne ustanove „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“, Ahmed Kulanić i direktori firmi Kolinvest d.o.o. Sarajevo, Latif Kolak, Eko Teh d.o.o., Azra Pindžo i direktorica firme Centar Han d.o.o. Sarajevo, Sabina Delić potpisali su ugovore o izvođenju radova na objektu „Kon-Tiki“, nekadašnjem zloglasnom logoru „Kod Sonje“, a budućem „Muzeju stradanja građana Bosne i Hercegovine“ posvećenom svim logorima u Bosni i Hercegovini.

Radovi će se izvoditi istovremeno za sva tri lota. Potpisanim ugovorima precizirano je da će firma Centar-Han raditi na izvođenju radova na objektu Kon-Tiki, budućem „Muzeju stradanja građana BiH“. Na istom lokalitetu, gradit će se Istraživačko-dokumentacioni centar, a izvođač radova je firma Kolinvest. Za radove na vanjskom uređenju kompletnog prostora Kont-Tikija zadužena je firma Eko Teh.

Vrijednost svih ugovora sa PDV-om je 1.568.489,29 KM.

Direktor Fonda Memorijala ukazao je na značaj potpisivanja današnjih ugovora koji, kako je naveo, ujedno označavaju početak izgradnje objekata koji će biti simbol naše države i našeg naroda.

„Fond Memorijala kao institucija koja je posvećena očuvanju naše povijesti i kulture, ali i mi kao narod koji cijeni svoju prošlost, smatramo da je od ključne važnosti da izgradimo Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine i istraživačko-dokumentacioni centar. Naš cilj je da i Muzej i Centar budu vrhunski i reprezentativni, te da na najadekvatniji način približimo torture i strahote kojima su bili izloženi naši sugrađani tokom devedesetih godina. Nadam se uspješnoj saradnji sa izabranim izvođačima i da ćemo uspješno okončati radove u ugovorenom roku“, rekao je direktor Kulanić.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top