Pogledajte jedno od idejnih rješenja za stambeno-poslovni kompleks u Nedžarićima

spo nedzarici visual 1

Arhitektonski studio StudioArh je predstavio idejni projekat stambeno-poslovnog kompleksa koji bi trebao biti na mjestu bivšeg Doma penzionera u sarajevskim Nedžarićima.

Riječ je o jednom od idejnih projekata koji su u konkurenciji. Prema idejnom projektu spomenutog studija, ovaj kompleks činila bi tri nebodera, a cijeli kompleks bi trebao imati zeleni krov. Kako je objašnjeno, zeleni krov će značiti energetsku učinkovitost i prostor za odmor i rekreaciju. StudioArh nije saopćio više detalja o projektu.

Podsjećamo, visočka kompanija Mont Ing je 2021. kupila zemljište uz glavnu gradsku saobraćajnicu, a na kojem je devastirani Dom penzionera. Zemljište su kupili od Zavoda za penzijsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine za 20,1 milion KM.

Rušenje postojeće zgrade i izgradnja nove je uslovljena usvajanjem kantonalnog urbanističkog plana. Bivši kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović (NiP) je u izjavi za Klix.ba u maju 2021. najavio da će novi urbanistički plan biti napravljen za nekoliko mjeseci. No, novi plan još nije usvojen.

Dom penzionera u Nedžarićima je izgrađen nedugo prije početka posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Prema pojedinim izvorima, izgradnja je koštala 16 miliona njemačkih maraka. Međutim, ovaj dom nikada nije imao korisnike, jer je ubrzo nakon njegove izgradnje počeo rat.

Nakratko tokom rata koristile su ga Mirovne snage Ujedinjenih nacija (UNPROFOR). Poslije toga je devastiran i u takvom stanju je do danas.

spo nedzarici visual 2

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top