Porsche BiH će u podzemnoj garaži preko puta Vijećnice postaviti elektro-punjače za vozila

02 podzemna garaza stari grad

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa dravne službe Alma Destanović primili su danas predstavnike kompanije Porsche BiH.

Tokom sastanka dogovorena je saradnja koja će biti realizovana za nekoliko mjeseci, tačnije nakon izgradnje javne podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića. Ova garaža imat će dvije etaže i 155 parking mjesta, a zahvaljujući saradnji sa kompanijom Porsche BiH imat će i punionicu za električne automobile.

Vlasnici električnih vozila moći će tako napuniti električnom energijom svoja vozila na stanici za napajanje, tzv. punionici, preko puta Vijećnice. Punjenje vozila za građane će biti besplatno, a sve troškove opremanja punionica snosit će Porsche.

Popularizacija ekološki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od ključnih faktora politike zaštite čovjekove okoline. U razvijenim zemljama se nastoji smanjiti korištenje automobila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, dok se raznim poticajima, vozači nastoje motivirati na nabavku električnih automobila. Nažalost, Bosna i Hercegovina zaostaje u ovom segmentu ne samo zbog nedostatka takvih poticaja nego i nedostatka odgovarajuće infrastrukture, odnosno punionica za punjenje električnih vozila.

Trenutno u Kantonu Sarajevo postoji 15-ak elektro punjača sa namjenom za punjenje električnih automobila, ali nijedan nije potpuno javnog karaktera.

Imajući u vidu promjene koje se dešavaju u autoindustriji sa aspekta proizvodnje i korištenja automobila i sve veći trend korištenja električnih i hibridnih vozila, zahvaljujući Porsche BiH ova infrastruktura uskoro će biti dostupna i u Starom Gradu.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top